Αναζήτηση / Search

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

10 πράγματα σχετικά με ... εσάς



1. Το στομάχι σας εκκρίνει διαβρωτικό οξύ:

Υπάρχει ένα επικίνδυνο υγρό, που με κανένα μηχάνημα ασφαλείας σε αεροδρόμιο, δεν μπορούν να κατάσχουν από εσάς. Είναι στο έντερό σας, όπου κύτταρα του στομάχου σας εκκρίνουν υδροχλωρικό οξύ, μια διαβρωτική ουσία που χρησιμοποιείται για την φροντίδα των μετάλλων στο βιομηχανικό κόσμο. Μπορεί να λιώσει ατσάλι, αλλά η βλεννογόνος επένδυση του τοιχώματος του στομάχου, κρατά αυτό το δηλητηριώδες υγρό με ασφάλεια στο πεπτικό σύστημα, για την διάσπαση του μεσημεριανού.

2. Η θέση του σώματος επηρεάζει τη μνήμη σας:

Οι αναμνήσεις είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένες με τις αισθήσεις μας. Ένα άρωμα ή ένας ήχος μπορεί να ενεργοποιήσει την μνήμη σας, φέρνοντας στην επιφάνεια ένα γεγονός απο την παιδική σας ηλικία. Οι αναμνήσεις αυτές μπορεί να είναι προφανείς ή μυστηριώδεις. Μια πρόσφατη μελέτη προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει μέρος αυτής της συνδεσιμότητας. Ένα άρθρο του Cognition αναφέρει ότι τα επεισόδια από το παρελθόν, έρχονται πιο γρήγορα και καλύτερα στη μνήμη σας, ενώ το σώμα σας βρίσκεται στην στάση που συνέβει το γεγονός.

3. Τα οστά σπάνε για να ισορροπήσουνε τα μεταλλικά στοιχεία:

Τα οστά βοηθάνε στη ρύθμιση των επιπέδων του ασβεστίου μας. Τα οστά περιέχουν φώσφορο και ασβέστιο, το τελευταίο εκ των οποίων χρειάζονται οι μυες και τα νεύρα. Εάν το στοιχείο αυτό είναι πεσμένο, συγκεκριμένες ορμόνες θα προκαλέσουν το σπάδιμο των οστών, μέχρι να φέρουν σε ισορροπία τα επίπεδα ασβεστίου στο σώμα.

4. Μεγάλο μέρος ενός γεύματος είναι τροφή για την σκέψη σας:

Αν και αντιπροσωπεύει μόνο το 2 τοις εκατό του συνολικού βάρους του σώματός μας, ο εγκέφαλος χρειάζεται 20 τοις εκατό του οξυγόνου και των θερμίδων του σώματος. Για να διατηρήσει τις πρωτεϊνες μας καλά αφοδιασμένες με πόρους, τρεις σημαντικές εγκεφαλικές αρτηρίες συνεχώς αντλούν οξυγόνο. Η παρεμπόδιση ή διακοπή σε ένα από αυτά λιμοκτονεί τα εγκεφαλικών κυττάρων του που χρειάζονται την ενέργεια για να λειτουργήσουν, αλλοιώνοντας τις λειτουργίες που ελέγχονται από την εν λόγω περιοχή. Αυτό είναι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

5. Χιλιάδες αυγά μένουν αχρησιμοποίητα από τις ωοθήκες σας:

Όταν μια γυναίκα φτάσει τα 40 ή στις αρχές των '50, ο μηνιαίος εμμηνορροϊκός κύκλος που ελέγχει τα επίπεδα ορμονών της και ετοιμάζει τα ωαρίων για γονιμοποίηση παύει. Οι ωοθήκες παράγουν όλο και λιγότερα οιστρογόνα, προκαλώντας φυσικές και συναισθηματικές αλλαγές σε όλο το σώμα της. Τα υποανάπτυκτα θυλάκια αυγών της αρχίζουν να αποτυγχάνουν να απελευθερώσουν τα ωάρια τόσο τακτικά όπως πριν. Η μέσος έφηβος έχει 34.000 υπανάπτυκτα ωοθυλάκια αυγών, αν και μόνο 350 περίπου λήγουν κατά τη διάρκεια της ζωής της (σε ποσοστό περίπου ένα μήνα). Το αχρησιμοποίητο θυλάκιο αυγού τότε επιδεινώνεται. Καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα κύησης στον ορίζοντα, ο εγκέφαλος μπορεί να σταματήσει τη διαχείριση της απελευθέρωσης των ωαρίων.

6. Η εφηβεία αναδιαμορφώνει την δομή του εγκεφάλου.

Γνωρίζουμε ότι η ορμόνη, που χρησιμοποιείται ως καύσιμο & κάνει αλλαγές στο σώμα, είναι αναγκαία για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και να έτοιμάσει τον οργανισμό για την αναπαραγωγή. Αλλά γιατί είναι η εφηβεία τόσο συναισθηματικά δυσάρεστη; Ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη, επηρεάζουν πραγματικά την ανάπτυξη των νευρώνων στον εγκέφαλο, και οι αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου έχουν πολλές συνέπειες στην συμπεριφορά. Συναισθηματική αδεξιότητα, απάθεια και την κακή δεξιότητα λήψης αποφάσεων, καθώς η περιφέρεια του μετωπικού φλοιού του εγκεφάλου ώριμάζει.

7. Κύτταρα των τριχών μετακινούν την βλέννα:

Τα περισσότερα κύτταρα στον οργανισμό μας παράγουν οργανίδια τύπου μαλλιών, τις βλεφαρίδες, που βοηθούν σε μια ποικιλία λειτουργιών, από την πέψη ως την ακοή. Στα ρουθούνια, οι βλεφαρίδες βοηθούν να στραγγίξει η βλέννα από τη ρινική κοιλότητα μέχρι το λαιμό. Ο κρύος καιρός επιβραδύνει τη διαδικασία αποστράγγισης, αφήνοντας λίγη που μπορεί να σας αφήσει μυξιάρικα μανίκια. Οι πρησμένες ρινικές μεμβράνες ή  η συμπύκνωση, προκαλεί επίσης το βούλωμα της μύτης.

8. Οι μεγάλοι εγκέφαλοι προκαλούν στοματικές κράμπες:

Μερικές φορές άχρηστα χαρακτηριστικά μένουν σε ένα είδος μόνο και μόνο επειδή δεν κάνουν και πολύ κακό. Αλλά οι φρονιμίτες δεν ήταν πάντα μια πηγή "συγκομιδής" μετρητών απο τους οδοντιάτρους. Πολύ καιρό πριν, ήταν μιας τρίτης σειράς γόμφιοι που πολτοποιούσαν το κρέας. με Καθώς το μυαλό μας εξελίχθηκε και η δομή της γνάθου άλλαξε, μας άφησε με ακριβά βάση το κρέας-πολτοποίηση γομφίους. Αλλά, όπως το μυαλό μας μεγάλωσε δομή γνάθο μας άλλαξε, αφήνοντάς μας με ακριβά υπερπλήρη στόματα.

9. Ο Κόσμος Γελάει μαζί σας:

Ακριβώς όπως όταν βλέπετε κάποιον να χασμουριέται και μπορεί να έχετε και εσείς την ίδια αντίδραση, το ίδιο συμβαίνει και με το γέλιο. Το άκουσμα του γέλιου ενεργοποιεί την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τις κινήσεις του προσώπου. Ο μιμητισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική αλληλεπίδραση. Συνθήματα όπως, το φτέρνισμα, το γέλιο, το κλάμα και το χασμουρητό, μπορεί να είναι τρόπους για τη δημιουργία ισχυρών κοινωνικών δεσμών μεταξύ μιας ομάδας.

10. Το δέρμα σας έχει τέσσερα χρώματα:

Όλες οι επιδερμίδες, χωρίς χρωστικές ουσίες, φαίνονται λευκές. Τα αιμοφόρα αγγεία προσθέτουν ένα ρουζ του κόκκινου. Μια κίτρινη χρωστική αποχρώσεις συμπληρώνει τον καμβά. Τέλος, μελανίνη, πουπ δημιουργείται ως αντίδραση στις υπεριώδεις ακτίνες, το κάνει μαύρο σε μεγάλες ποσότητες. Αυτές οι τέσσερις αποχρώσεις αναμειγνύονται σε διαφορετικές αναλογίες και δημιουργούν το χρώμα τις επιδερμίδας σε όλους τους λαούς της γής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας μετράει !

Related Posts with Thumbnails