Αναζήτηση / Search

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Διακύρηξη - Παύση Πληρωμών / Έξοδος απο το Ευρώ - Gr+En

Αν συμφωνήτε με όσα διαβάσετε, ενισχύστε τον στόχο αυτό με την υπογραφή σας εδώ
κάνοντας κλίκ στο τέλος της σελίδας στο "Sign the petition" !

Ελληνικά / Greek

"ΔΝΤ σημαίνει φτώχεια ανεργία, κατοχή κι επικυριαρχία


Δραματική επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, της νεολαίας και των συνταξιούχων προοιωνίζεται η προσφυγή στο ΔΝΤ και το μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ. Με αφορμή την δυσκολία δανεισμού του δημοσίου, επιχειρείται ένα πρωτοφανές για τα μεταπολεμικά δεδομένα πλήγμα στις κατακτήσεις των εργαζομένων.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά από ένα καταιγισμό αντιλαϊκών μέτρων (αύξηση του ΦΠΑ, την μείωση των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων, κ.α.), με το μνημόνιο που ψήφισε στη Βουλή, φέρεται αποφασισμένη να επιβάλλει: καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων, δραματική συρρίκνωση σε βαθμό εξαφάνισης των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, κατάργηση του ορίου απολύσεων που θα οδηγήσει σε έκρηξη την ανεργία, περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας κ.α.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εκλέχτηκε με δέκα μονάδες διαφορά από τη ΝΔ τον Οκτώβρη υποσχόμενη αναδιανομή του εισοδήματος προς όφελος των εργαζομένων και πράττει ακριβώς τ’ αντίθετο. Επομένως, δεν έχει καμιά νομιμοποίηση να σύρει τους εργαζόμενους στο σφαγείο του ΔΝΤ και του (κατ’ ευφημισμό) μηχανισμού διάσωσης της ΕΕ.

Η προσφυγή στο μισητό ΔΝΤ ισοδυναμεί με κοινωνικό όλεθρο γιατί θα προκαλέσει έκρηξη της φτώχειας και συνεχή μέτρα λιτότητας, καθώς η ύφεση θα οδηγεί σε συνεχή συρρίκνωση τα δημόσια έσοδα. Τι θετικό άλλωστε βρίσκει η κυβέρνηση στην Ουγγαρία, τη Λετονία, την Ουκρανία, την Τουρκία και δεκάδες άλλες χώρες του κόσμου που υποβλήθηκαν στο παρελθόν στις θεραπείες σοκ του μισητού οργανισμού;
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι εκτεθειμένη πολύ περισσότερο μετά την απόφαση της ΕΕ στις 9 Μαΐου όταν έγινε εμφανές πως υπήρχαν κι άλλοι δρόμοι από την μετατροπή των εργαζομένων της Ελλάδας σε πειραματόζωα για την εφαρμογή των νέων αντι-εργασιακών μέτρων. Πρόκειται για εξέλιξη που διευκολύνει την Ελλάδα να ζητήσει ακύρωση των αντιλαϊκών μέτρων.

Ο νέος Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος δεν είναι μονόδρομος

Η κυβέρνηση εξ αρχής είχε κι άλλους δρόμους πριν οδηγήσει την Ελλάδα στο τελευταίο σκαλοπάτι του διασυρμού, εκεί που συνωστίζονται όλα τα αποτυχημένα κράτη του κόσμου. Μπορούσε: να προσφύγει σε εσωτερικό δανεισμό (κάτι που δεν έκανε για να μη δυσαρεστήσει τους τραπεζίτες που θα έχαναν μέρος των καταθέσεων), να απαιτήσει ευνοϊκό δανεισμό από την ΕΚΤ (με επιτόκιο 1% που δανείζει τις τράπεζες), να απευθυνθεί στην Κίνα (όχι μέσω της …Goldman Sachs), στη Ρωσία και στις αραβικές χώρες, να απαιτήσει διμερή δανεισμό από άλλες χώρες της ΕΕ ακόμη κι απ’ τη Γερμανία με το επιτόκιο που δανείζεται η ίδια, ως ελάχιστη υποχρέωση τους για τη ζημιά που έχουν προκαλέσει στο εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας από το 1981, να συμπτύξει μέτωπο διεκδίκησης φθηνών δανείων με άλλες χώρες του νότου που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, κ.λπ), να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, που αγγίζει τα 19 δισ. ευρώ (8% του ΑΕΠ), να φορολογήσει την εκκλησία, τις τράπεζες, τους εφοπλιστές, να μειώσει τους εξοπλισμούς, κ.α.

Αντί για τα παραπάνω η κυβέρνηση επέλεξε ένα νέο Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο υπό το μανδύα του ΔΝΤ, επικαλούμενη τα σπρεντς της δευτερογενούς αγοράς (που μόνο ενδεικτική σημασία έχουν) πριν καν εκδώσει ομόλογα! Μια επιλογή που αποδεικνύεται καταστροφική κι επίσης ατελέσφορη. Ιδιαίτερα, μετά την ολιγωρία της κυβέρνησης να βάλει πρακτικά εμπόδια στη συνεχή φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες που οξύνει τα πρόβλημα ρευστότητας αυξάνοντας τον κίνδυνο δέσμευσης των καταθέσεων των μικροαποταμιευτών από τους τραπεζίτες!
Η κυβέρνηση επομένως, με τη συνενοχή του ΛΑΟΣ, των ξένων πρεσβειών, την ουσιαστική συμφωνία της ΝΔ και με την ενθάρρυνση των ΜΜΕ που καλλιεργούν κλίμα πανικού επωμίζεται τεράστιες, ιστορικές ευθύνες που ισοδυναμούν με πρωτοφανή οπισθοδρόμηση στο επίπεδο της οικονομίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Δραματικές είναι επίσης κι οι συνέπειες στο μέτωπο των δημοκρατικών ελευθεριών που σηματοδοτεί η ξένη κατοχή όπως φαίνεται από τις υπερεξουσίες που συγκεντρώνει ο υπουργός Οικονομικών, από την επίδειξη βίας των δυνάμεων καταστολής και τις επιθέσεις στην Αριστερά και σε τμήματα πρωτοπόρων εργατών που μάχονται για τα δικαιώματά τους, όπως οι ναυτεργάτες.

Σε αυτό το κλίμα προοδευτικοί οικονομολόγοι και επιστήμονες με διαφορετικές απόψεις κι από διαφορετικές πολιτικές διαδρομές:

• καλούμαστε να σπάσουμε τη συνήθη σιωπή, να στηρίξουμε τους αγώνες των εργαζομένων για υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών τους κατακτήσεων, για να μην περάσει ο νέος Μεσαίωνας.
• θεωρούμε πλέον κοινωνική αναγκαιότητα την έξοδο από το ευρώ και την ΟΝΕ κι επίσης την παύση πληρωμών του χρέους και την επαναδιαπραγμάτευση του με στόχο την μείωση ή και τη διαγραφή του. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο να επωμίζονται κάθε χρόνο το τεράστιο βάρος εξυπηρέτησης ενός χρέους που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι και παραλύει κάθε προσπάθεια άσκησης φιλολαϊκής πολιτικής. Αρκεί ν΄ αναφερθεί πως με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό, που έχει ανατραπεί επί τα χείρω, οι πληρωμές τόκων (12,3 δισ. ευρώ) είναι διπλάσιες από τις πληρωμές συντάξεων (6,4 δισ.), ενώ τα χρεολύσια (29,1 δισ.) ξεπερνούν τις δαπάνες προσωπικού (26,5 δισ.)!
• απαιτούμε από την κυβέρνηση να θέσει επιτέλους ένα φραγμό στη ασυδοσία των τραπεζών επιβάλλοντας απαγόρευση φυγής κεφαλαίων, να προχωρήσει στην κρατικοποίηση των μεγάλων τραπεζών, την επαναφορά στο δημόσιο των στρατηγικής σημασίας ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων (ΟΤΕ, Ολυμπιακή κ.α.) την εφαρμογή μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μιας μακρόπνοης βιομηχανικής πολιτικής.
• άμεσα δε, διεκδικούμε την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων, στο 45%, όπως ήταν μέχρι το 1981. Με βάση υπολογισμούς του σημερινού υπουργού Οικονομικών, από την μείωση των συντελεστών φορολόγησης των ΑΕ (από 35% στο 25%) που ανακοίνωσε ο Κ. Καραμανλής από τη ΔΕΘ το 2004, το δημόσιο χάνει κάθε χρόνο 5 δισ. Επομένως, τα διαφυγόντα έσοδα την τελευταία 6ετία είναι ίσα με το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Γι’ αυτό ζητάμε άμεση αύξηση της φορολόγησης κεφαλαίου για να στηριχθεί η δημόσια υγεία και παιδεία. Επίσης ζητάμε μείωση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τους εργαζόμενους. Αυτά τα μέτρα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα χρηματοδότησης της οικονομίας κι αποτελούν αφετηρία μιας γενναίας αναδιανομής του κοινωνικού πλούτου που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι.
• καλούμε τον ελληνικό λαό να ανατρέψει τη νέα κατοχή. Να ακυρώσει τα εξευτελιστικά, αντιλαϊκά σχέδια υποταγής στο ΔΝΤ και τον μηχανισμό εξόντωσης της ΕΕ.
• Τέλος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη διεύρυνσης του μετώπου δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συμβάλουμε στο μέτρο των δυνάμεών μας σε κάθε ευρύτερη πρωτοβουλία που θα κινείται στην κατεύθυνση στήριξης των λαϊκών αγώνων και καταγγελίας της κυβερνητικής πολιτικής"
 

Αθήνα, 15 Μαΐου 2010

1. Βατικιώτης Λεωνίδας
2. Γαϊτανίδου Ευανθία
3. Γάτσιος Βασίλης
4. Γεωργίου Γιώργος
5. Γκαγκάτσος Γιάννης
6. Γρόλλιος Γιώργος
7. Διαβολάκης Θανάσης
8. Δημητούλης Δημήτρης
9. Ζέρβας Μάκης
10. Καζάκης Δημήτρης
11. Κόκκορης Μάκης
12. Κοσμάς Πέτρος
13. Κουτσομπίνα Καίτη
14. Κυράνας Μιχάλης
15. Κυριακάκης Γιάννης
16. Λάλος Κώστας
17. Μαρκέτος Σπύρος
18. Μπαλιώτης Θόδωρος
19. Μπιτσάκης Ευτύχης
20. Μωραϊτου Ευγενία
21. Παπαλεξίου Γιώργος
22. Παπανικολάου Νίκος
23. Παππάς Κώστας
24. Παυλόπουλος Γιώργος
25. Ρεκλείτης Αλέξανδρος
26. Ρούσης Γιώργος
27. Σκαμνάκης Θανάσης
28. Τασιάκος Χρίστος
29. Τρικαλινός Γιώργος
30. Χρήστου Ευαγγελία

======================================
English / Αγγλικά

"IMF means poverty, unemployment, occupation and foreign control

Cessation of payments - exit from eurozone

With the outbreak of the crisis and the initial public reaction against the government, the IMF and the EU, 30 Greek economists and academics formed a framework of demands. A common characteristic of which demands is that they constitute a way out of the crisis beneficial to the working people.

The article was publicized on the website http:www.gopetition.com/online/36271.html and immediately made a great impression. At this time 700 signatures have been collected in particular the following is mentioned:

Greek adherence to the IMF and the EU rescue mechanism will dramatically worsen the lives of the Greek working people, as well as the young and pensioners. Difficulties in national debt financing are being used as a pretext for an unprecedented, in the post-war era, attack on workers.

After the initial barrage of measures attacking ordinary people (VAT increase, pay cuts for civil servants etc) the PASOK government has rushed a memorandum through parliament that would: dismantle collective bargaining, shrink social insurance to oblivion, free layoffs and thus cause unemployment to skyrocket introducing even more flexibility to the labour market and so on.

The PASOK government was elected in a landslide in October 2009 amidst promises of income redistribution in favour of the working people, but the policies it is currently implementing are the exact opposite. Thus, it can claim no popular mandate in condemning workers to the IMF slaughterhouse and to the terms imposed by the (so called) EU rescue mechanism.

The intervention of the much hated IMF will result in social armageddon, as poverty spreads and packages of austerity measures follow one another, while a depressed economy further diminishes state income. Could the Greek government point to anything good having happened to Hungary, Latvia, Ukraine, Turkey and to the many more countries already subjected to IMF shock therapy?

The PASOK government is even more vulnerable to criticism after the May 9 EU decision, which made it abundantly clear that there are solutions other than turning Greek workers to Guinea pigs testing the implementation of these new measures. This turn of events helps Greece press for a repeal of the measures harming the interests of the people.

The new International Economic Control is not a one-way street.

From the very beginning, the Greek government had options other than to plunge the country to the abyss, where only failed states dwell. The government could have resorted to internal lending (but it didn’t, because using bank deposits to finance the debt would have displeased the bankers) it could have demanded good lending terms from the ECB (1% interest loans, such as those accorded to the banks) it could have turned to China (not using ...Goldman Sachs as an intermediary ) to Russia and the arab countries, it could have demanded bilateral loans from other EU countries, even from Germany, with the same interest rates Germany itself gets, as a small compensation for the damage it has caused to the Greek balance of payments since 1981, it could have formed a common front with other southern countries facing similar problems (Spain, Portugal, Italy etc) asking for cheap loans, it could have combated tax evasion amounting to 19 b. euros (8% of GDP) a year, it could have taxed the Greek orthodox church, banks, ship-owners, it could have slashed arms purchases and so on.

Instead of the above, the government chose a new International Economic Control, now known as the IMF, prompted to a decision by the secondary bond market spreads (that are only indicating trends), without even trying to issue bonds. This choice has proven destructive and counterproductive. Especially since the government has failed to stop the constant outflow of capital from the banks, worsening liquidity problems and increasing the risk of banks freezing small account holders΄ money!

So the government, with the complicity of (far right party) LAOS and foreign embassies, helped by the acquiescence of (conservative) ND and the incitement of a panic-inducing mass media, is shouldering huge, historical responsibilities for the unprecedented regression of the Greek economy and social rights. Foreign control also produces dramatic consequences in the field of democratic freedoms, as witnessed by the emergency powers accorded to the minister of finance, by the violence of the repression mechanisms, the attacks against the left and against forward looking workers, such as port workers, struggling for their rights.

Under these circumstances, we as progressive economists and scientists, holding differing views and coming from a variety of political backgrounds.

- Feel obliged to break the usual silence, in support of the struggle of the working people to uphold and expand their rights and to block the onset of the new Middle Ages.

-We now consider it socially necessary that Greece exits the euro and the EMU, that it stops debt repayments and that it negotiates the reduction or even the complete waiving of its debt. The working people have no reason to shoulder, year after year, the huge burden associated with servicing a mountain of debt they did not create, paralyzing every policy favourable to them.

According to the initial Greek budget (now revised for the worse) interest payments (E 12,3 b.) are two times higher than pensions spending (6,4 b.), while debt repayments amount to 29,1 b. higher than personnel costs in the entire public sector (26,5 b.)

-We demand that the government impose discipline on the unaccountable banks, to block capital flight, to nationalize big banks, to bring back privatized strategic companies (OTE, Olympic etc) to state control and to chart a long term industrial policy through the public investment program.

-As an immediate step, big business should be taxed at 45%, as was the case up to 1981. Based on the calculations of the current Economy Minister, tax cuts for business (from 35% to 25%) announced by the Karamanlis government in September 2004, cost the public coffers 5 b. euros per year. This means that the lost tax income of the past six years equals the budget deficit. This is why we demand an immediate increase in capital taxation, in support of public health and education. We also demand a reduction of the VAT and indirect taxation as well as higher tax-free margins for working people. These measures could finance the Greek economy and start the redistribution of social wealth, which is a necessity for the working people.

-We call on the Greek people to overturn the new occupation. To block the plans of subordination to the IMF and the EU extermination mechanism, which are degrading and run contrary to the people΄s interest.

-Finally, aware that a wider front is necessary, we state our intention to support, as best we can, every initiative supporting the popular struggle and condemning government policy."

Athens, May 15, 2010

1. Vatikiotis Leonidas, leovat@yahoo.com, www.leonidasvatikiotis.gr
2. Gaitanidou Euanthia, gaitaev@otenet.grb
3. Gatsios Vasilis, bagat@otenet.gr
4. Georgiou George, ggeorgiou@internet.gr
5. Gagatsos John, gagatsios@yahoo.gr
6. Grollios George, grol@eled.auth.gr
7. Diavolakis Thanasis, diavolakis@ymail.com
8. Dimitoulis Dimitris, dimdimitoulis@yahoo.gr
9. Zervas Makis, zervas@eap.gr
10. Kazakis Dimitris, tkape@tee.gr
11. Kokkoris Makis, mkokkoris@ath.forthnet.gr
12. Kosmas Peter, amstelodamos@yahoo.gr, http://petroskosmas.wordpress.com/
13. Koutsompina Kate, kaiti@livanis.gr
14. Kiranas Michael, m_kiranas@yahoo.gr

15. Kiriakakis John, gkyr2003@yahoo.gr
16. Lalos Constantine, lalosc@gmail.com
17. Marketos Spiros, spyrosmarchetos@gmail.com
18. Baliotis Theodor, baliotis@otenet.gr

19. Bitsakis Eutixis, ++302107643698
20. Moraitou Eugenia, eugemorgr@yahoo.gr
21. Papaleksiou George, gpapalex@otenet.gr
22. Papanikolaou Nick, npapa_da@otenet.gr
23. Pappas Constantine, kost.pappas@hotmail.com
24. Paulopoulos George, gpavlop@otenet.gr
25. Reklitis Alexander, rekleitisalexandros@gmail.com
26. Rousis George, grousis@ath.forthnet.gr
27. Skamnakis Thanasis, thalisa@otenet.gr
28. Tasiakos Chris, ta210661@tellas.gr
29. Trikalinos George, georgetrikalinos@gmail.com
30. Christou Euagelia, exristou@gmail.com



Σχετικά άρθρα :  
Προκήρυξη Πρωτοβουλίας No Money No Dept
Προκήρυξη - Όχι στην υπακοή

Προκήρυξη - Όχι στην υπακοή

 Η ΕΛΛΑ∆Α ∆ΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΣΑΣ!!!
-----------------------------------------------------------------------
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ======> 11/09/2010
ΑΘΗΝΑ  ===========> ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΘΕΣ/ΝΙΚΗ  =========> ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 
ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑ∆Α=> ΣΤΑ ∆ΗΜΑΡΧΕΙΑ.
ΩΡΑ ==============> ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΪ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ∆ΕΚΤΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΝΑ ΠΑΙΖΩ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙ∆ΙΟΥ !

Ναι καλά ακούσατε. Απλώς θα σταµατήσω να υπακούω. Θα σταµατήσω να πηγαίνω κάθε πρωϊ στη δουλειά, ναδουλεύω µέχρι το βράδυ, να πηγαίνω τα παιδιά στο σχολείο, να τα παίρνω από εκεί, να τα πηγαίνω αγγλικά,γαλλικά, πιάνο και µπαλέτο, να πέφτω το βράδυ ξερός να δω λίγη τηλεόραση να αδειάσει το κεφάλι µου, και να κοιµάµαι.

ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΙΣ 11/09/2010

Και θα κατέβω στο δρόµο, µαζί µε τα παιδιά µου, τη γυναίκα µου, τον παππού και τη γιαγιά και θα µείνω εκεί. ∆εν θα φύγω από εκεί, µέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήµατά µου. ∆ε θα δουλέψω. Αν θέλετε όλοι εσείς να κινώ την οικονοµία της Ελλάδας, θα παίξετε µε τους όρους µου. Θα κατέβω στο δρόµο µε ένα σακκίδιο µε τρόφιµα, περισσότερα από όσα χρειάζονται γι αυτούς που δεν έχουν, και θα το αναγοµώνω κάθε πρωϊ. 

ΚΑΙ ∆Ε ΘΑ ΦΥΓΩ ΑΠΟ ΤΟ ∆ΡΟΜΟ ΑΝ ∆ΕΝ ΓΙΝΟΥΝ ∆ΕΚΤΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΟΥ.
ΤΟ ∆.Ν.Τ. ΚΑΙ Η ΑΡΠΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΗ ΕΧΟΝΤΕΣ ∆ΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ∆ΡΟΜΟΣ.
ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΩ ΟΤΙ ΠΡΟΛΑΒΩ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ, ΑΠΑΙΤΩ ΑΜΕΣΑ ∆ΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ :

- ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΣΧΡΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ.

- ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ∆ΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ & ∆ΗΜΟΣΙΑ ∆ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΟΜΑ∆ΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ (ΟΠΩΣ ΤΟ NO MONEY NO DEPT) ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ.

- ΕΞΟ∆ΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ

- ΕΞΟ∆ΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ∆.Ν.Τ.

- ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΙΣΧΡΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ.

- ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ GOLDMAN SACHS

- ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΝΟΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ
∆ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ∆ΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ
ΑΥΤΟ∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.

- ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ.
-------------------------------------------------------------------
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ, ΣΤΗ ∆ΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
=============================================
πηγή : sindonistis.blogspot.com


Βάλτε και εσείς τα banners στις σελίδες σας να το διαδώσουμε παντού


Μεγάλο Banner

SINDONISTIS/


κωδικός


<a href="http://sindonistis.blogspot.com" target="_blank"><img border="0" alt="SINDONISTIS/" src="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhbUPaRmOFY-Jy-b3-MSaZ72h91yKBdxZkFkuFB1qcRgHJw308bQjUnM5PBH2tbv67uEm8vsM_CM4AbCbFgDXfjeJIzrdIKrrhqpAQ9NInJLAGDFknhWMXWAcPx5L21RFtEFWeIf5d-KA/s270/VFV_BAN.gif; target=" /></a><br />


Μικρό Banner

SINDONISTIS/

κωδικός

<a href="http://sindonistis.blogspot.com" target="_blank"><img border="0" alt="SINDONISTIS/" src="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZyxG2-JijeKqia2GE5-1TVMb5d9x0YHBpcvApwAFZVMe6GNjQsL49Tz2Xh65ofEtYRW1ltLPQLnVi1pz_Cn-gtGbtVcCPJL8w_VTj9Vn0bOP3qOBFqDtpTeQTreSSKb4YmTCWOl0K-w/s1600-r/VFV_BANSMALL.gif; target=" /></a><br />


Διαδώστε αυτή την προκύρηξη όπου και όπως μπορείτε - περισσότερες λεπτομέριες μπορείτε να δείτε εδώ, ξεσηκωθήτε όλοι, σηκωθήτε απο τις καρέκλες σας και μήν αφήνετε αυτούς που πρέπει να πληρώσουν, αυτούς που νομίζουν ότι έχουν την δύναμη να μας κοροϊδεύουν ... να το κάνουν ! Αντιδράστε - όσο δεν αντιδράμε δεν γίνεται τίποτα ! Εμείς θα τα αλλάξουμε όλα, όλοι μαζί μπορούμε !


Σχετικά άρθρα : 
Προκήρυξη Πρωτοβουλίας No Money No Dept
Διακύρηξη - Παύση Πληρωμών / Έξοδος απο το Ευρώ - Gr+En

Προκήρυξη Πρωτοβουλίας No Money No Dept

Προκήρυξη Πρωτοβουλίας, 17/06/2010

 No Money No Dept

Παύση πληρωμών – Έξοδος από το Ευρώ

Οικονομολόγοι και πανεπιστημιακοί με διαφορετικές ιδεολογικές-πολιτικές και καταβολές πήραμε την πρωτοβουλία να «σπάσουμε» το κλίμα τρομοκρατίας και σιωπής που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση με την πλήρη υποστήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, των ΜΜΕ, του ΛΑΟΣ και την ουσιαστική συναίνεση της ΝΔ. Στόχος τους ήταν η παρουσίαση της επιλογής των μέτρων του μνημονίου κυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ ως δήθεν μονόδρομου.

Τολμήσαμε να διακηρύξουμε ότι απέναντι στο «μονόδρομο» της καταστροφής που εφαρμόζουν υπάρχει άλλος δρόμος. Προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα-στόχους που πρέπει να υιοθετηθούν απ’ το εργατικό και λαϊκό κίνημα για ν’ ανατραπεί αυτή η πολιτική, τα οποία δώσαμε στη δημοσιότητα μέσα από το κείμενο με τίτλο: «Παύση πληρωμών – έξοδος από το ευρώ».

Εκτιμάμε κατ’ αρχήν ως θετική την ανταπόκριση στην πρωτοβουλία μας. Όχι μόνο γιατί  συγκέντρωσε μέχρι τώρα πάνω από 700 υπογραφές μέσω του ίντερνετ, βεβαιώνοντας την δυναμική των αιτημάτων που θέσαμε. Αλλά κυρίως γιατί άνοιξε έναν πλατύ διάλογο πάνω στο περιεχόμενο αυτών των στόχων και ανάγκασε έναν ευρύτερο κόσμο αλλά και πολιτικές δυνάμεις να αρχίσουν να παίρνουν θέση. Επίδικο, μια ριζοσπαστική απάντηση στην κρίση προς όφελος των εργαζομένων. Παρότι η Πρωτοβουλία δεν είναι πολιτικό κόμμα ή μέτωπο, οι στόχοι μας είναι βαθιά πολιτικοί γιατί στοχεύουν να εμπνεύσουν νέους νικηφόρους αγώνες.


Πυρήνας και άξονας της προσπάθειάς μας είναι η διεκδίκηση αλλαγής των κοινωνικο-πολιτικών συσχετισμών μέσα από συγκεκριμένους στόχους πάλης και αγώνα, που θα επιφέρουν κατακτήσεις υπέρ των εργαζομένων μεταβάλλοντας ριζικά τη σχέση μισθών-κερδών υπέρ των εργαζομένων και σε βάρος του κεφαλαίου. Τα αιτήματα μας απευθύνονται στο κίνημα που θέλουμε να γίνει πρωταγωνιστής της νέας εποχής. Με την πάλη τους οι εργαζόμενοι μπορούν να επιβάλλουν κατακτήσεις στην σημερινή βαθιά εχθρική απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα κυβέρνηση ή οποιαδήποτε άλλη κληθεί να εφαρμόσει αυτή την πολιτική. 


Σε αυτό το πλαίσιο επιβεβαιώνουμε τους στόχους της πρωτοβουλίας. Στον ίδιο δρόμο θα συνεχίσουμε, γιατί εκτιμάμε ότι ο διάλογος που έχει ήδη ανοίξει θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί, μέσα από την ενεργό συμμετοχή αγωνιστών και συλλογικοτήτων κάθε μορφής από συνδικάτα, σωματεία, ομοσπονδίες, συλλόγους, κινήσεις πόλεις, πολιτιστικούς ομίλους, φοιτητικούς συλλόγους, μαθητικές συνελεύσεις, μπλογκς κλπ. 


Έτσι, εξακολουθούμε να απευθυνόμαστε σε κάθε ενεργό κομμάτι του εργατικού και λαϊκού κινήματος, προκειμένου η πρωτοβουλία να διευρυνθεί με συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες και ν’ ανοίξει ο δρόμος για την κοινή δράση των αγωνιστών και των δυνάμεων που ενστερνίζονται αυτές τις θέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο κρίνουμε ως θεμιτή και αναγκαία μέσα από συλλογικές και ανοιχτές διαδικασίες τη συμπλήρωση και βελτίωσή τους. Υπογραμμίζουμε δε, ένα ελάχιστο αναγκαίο σύνολο πολιτικών θέσεων:

Ανατροπή του μνημονίου – αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις

•    Η τρέχουσα κρίση είναι κρίση δομική και ιστορικών διαστάσεων, του ίδιου του καπιταλισμού.


•    Η κρίση  είναι δική τους και όχι δική μας. Οι δανειστές, δεν είναι «μας», είναι «τους». Το χρέος, δεν είναι «δικό μας», αλλά «δικό τους». Δεν είναι των εργαζομένων, των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού. Είναι χρέος των μεγαλοβιομήχανων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, των μεγιστάνων των ΜΜΕ και αποτέλεσμα της διαφθοράς του πολιτικού προσωπικού που τους εξυπηρετεί. 


Αυτό το χρέος δεν πρέπει να το αναγνωρίσει και δεν πρέπει να το πληρώσει ο Ελληνικός λαός. Θεωρούμε ότι η άρνηση της αναγνώρισης του χρέους από τη μεριά των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων βρίσκει στην πράξη την έκφρασή της μέσα από το αίτημα της παύσης πληρωμών του δημόσιου χρέους και την πάλη για την πλήρη και οριστική διαγραφή του. Θεωρούμε ότι στις συγκεκριμένες συνθήκες το αίτημα αυτό αποκτά κομβικό χαρακτήρα. 

•    Ως επιτακτική ανάγκη, κόντρα στην καταστροφική πολιτική κυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ, αναδεικνύεται η πάλη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων με στόχο να αναγκάσουν την σημερινή ή την όποια αυριανή κυβέρνηση να πάρει πίσω όλα τα αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα. Άμεσα να ανατραπεί το μνημόνιο – σφαγείο δικαιωμάτων. Να  αποσυρθούν το επαίσχυντο  προεδρικό διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις και το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ουσιαστικά  καταργεί την κοινωνική ασφάλιση. 


Να αυξηθεί η άμεση φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου στο 45% με ταυτόχρονη μείωση της έμμεσης φορολογίας και της φορολογίας των εργαζομένων. Έτσι θα υπάρξουν λεφτά για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Για αυξήσεις των κοινωνικών δαπανών για δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία και κοινωνική ασφάλιση υψηλού επίπεδου. Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που θα εκτινάξουν στα ύψη το μέγεθος της ανεργίας. Να κρατικοποιηθούν χωρίς αποζημίωση και με εργατικό-λαϊκό έλεγχο οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, μεγάλες βιομηχανίες, συγκοινωνίες κλπ). 

Να ενισχυθούν οι δημόσιες επενδύσεις με έργα που θα έχουν για κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών-λαϊκών αναγκών κι όχι το κέρδος των καπιταλιστών και τις μίζες των υπουργών. Που σε συνδυασμό με την κατάργηση της ελαστικής εργασίας, την μείωση των ωρών εργασίας χωρίς τη μείωση των αποδοχών, την απαγόρευση των απολύσεων θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. 

•    Τέλος απαιτούμε την έξοδο της χώρας από την ΟΝΕ και το ευρώ που έγινε η «βασιλική οδός» για την εφαρμογή πολιτικών που ληστεύουν τα  λαϊκά εισοδήματα, καταργούν εργατικές κατακτήσεις και αποτελούν παράγοντα όξυνσης της κρίσης.

Αίθουσα Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδας, Σίνα 16


Σχετικά άρθρα :
Προκήρυξη - Όχι στην υπακοή
Διακύρηξη - Παύση Πληρωμών / Έξοδος απο το Ευρώ - Gr+En

 πηγή :  http://www.nomoneynodebt.gr

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Σαν σήμερα στην Ιστορία

238    
δολοφονούνται οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες Πουπιένος και Βαλβίνος.


1014   
διεξάγεται η μάχη στο Κλειδί. Ο Βασίλειος Β ο Βουλγαροκτόνος όχι μόνο συντρίβει τον τσάρο των Βουλγάρων Σαμουήλ, αλλά τυφλώνει σχεδόν στο σύνολο τους τους 15.000 αιχμαλώτους του. Ανά 10 αφήνει έναν μονόφθαλμο, προκειμένου να οδηγήσει τους υπόλοιπους. Στη συνέχεια τους άφησε ελεύθερους. Λέγεται ότι ο Σαμουήλ, βλέποντας το βασανισμό των στρατιωτών του από το σοκ παθαίνει καρδιακή προσβολή και πεθαίνει.


1567   
ο Τζέιμς ΣΤ στέφεται βασιλιάς Αγγλίας και Σκοτίας.


1588
Ο ισπανικός στόλος, που έφερε τον τίτλο της αόρατης αρμάδας, ηττάται στ' ανοιχτά του Γκραβελέν της Γαλλίας απ' τον αγγλικό στόλο που διοικείται από τον λόρδο Τσαρλς Χάουαρντ και τον σερ Φράνσις Ντρέικ.


1751   
ο πρώτος διεθνής αγώνας πυγμαχίας για τον παγκόσμιο τίτλο διεξάγεται στο Νόρφολκ της Αγγλίας. Ο Άγγλος πρωταθλητής Τζακ Σλακ κερδίζει τον Γάλλο Τζιν Πετίτ σε 25 λεπτά.


1785
Γεννήθηκε ο Γαβριήλ Δ΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως


1829
Ο Ιωάννης Καποδίστριας διανέμει σε ακτήμονες 200.000 στρέμματα εθνικής γης.


1848   
στην Ιρλανδία, οι κάτοικοι ξεσηκώνονται εναντίον της βρετανικής κυριαρχίας αλλά η εξέγερση καταπνίγεται από τις βρετανικές δυνάμεις.


1856   
πεθαίνει ο συνθέτης Ρόμπερτ Σούμαν.


1858   
οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία υπογράφουν τη Συνθήκη του Χάρις.


1871   
γεννιέται ο Ρώσος καλόγερος Γκρεγκόρι Ρασπούτιν, που είχε ισχυρή επιρροή στην αυλή του τελευταίου τσάρου Νικόλαου Β.


1874   
ο Άγγλος ταγματάρχης Γουόλτερ Κόπτον Γουίνφιλντ πατεντάρει το γήπεδο του τένις.


1883   
γεννιέται ο Ιταλός δικτάτορας (1922-43) Μπενίτο Μουσολίνι.


1890
   
πεθαίνει ο Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκονγκ, δύο μέρες μετά τον αυτοπυροβολισμό του.


1898   
γεννιέται ο φυσικός και κάτοχος του Νόμπελ Φυσικής του 1944, Ισιντόρ Ισαάκ Ράμπι.


1899   
διεξάγεται ο πρώτος αγώνας μοτοσικλέτας στο Μανχάταν Μπιτς της Νέας Υόρκης.


1900   
ο βασιλιάς της Ιταλίας Ουμπέρτο Α δολοφονείται από τον αναρχικό Γκαετάνο Μπρέσι.


1902   
στην Αίγυπτο, 5.540 είναι οι νεκροί από την επιδημία χολέρας.


1903   
στη Ρωσία, απεργίες ξεσπούν στο Κίεβο, στην Οδησσό και στην Τιφλίδα.


1905   
ο Αμερικανός Υπουργός Πολέμου καταλήγει σε μυστική συμφωνία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Κατσούρα, κατά την οποία η Ιαπωνία θα έχει πλήρη κυριαρχία στην Κορέα και οι ΗΠΑ στις Φιλιππίνες.


1907   
ο σερ Ρόμπερτ Μπάντεν - Πάουελ ιδρύει το κίνημα των προσκόπων και την πρώτη κατασκήνωση προσκόπων στο Μπράουνσι Άιλαντ, στη Νότια Αγγλία.


1912   
επιστρέφει από την Αρκτική, ύστερα από δυο χρόνια, ο πλοίαρχος Μίκελσεν, ο οποίος θεωρείτο νεκρός.


1913
Στο Λονδίνο υπογράφεται το πρωτόκολλο ίδρυσης αυτόνομου κράτους με το όνομα Αλβανία.


1919
Γεννήθηκε ο Μίλτος Σαχτούρης, ένας από τους σημαντικότερους έλληνες ποιητές της μεταπολεμικής γενιάς.


1921   
ο Αδόλφος Χίτλερ γίνεται πρόεδρος του Εθνικιστικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανών Εργατών.


1925   
γεννιέται στη Χίο ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.


1930   
γεννιέται ο Πολ Τέιλορ, ένας από τους πιο γνωστούς Αμερικανούς χορευτές και χορογράφους.


1940   
το Ράιχ προσαρτεί τις περιοχές Έουπεν, Μάλμεντι και Μόρενσετ του Βελγίου.


1941   
η Βρετανία διακόπτει τις σχέσεις της με τη Φινλανδία.


1943
Γεννήθηκε στο Λονδίνο, ο πιανίστας και τραγουδοποιός Richard William, εκ των ιδρυτών των Pink Floyd


1946
Γεννήθηκε ο κιμπορντίστας Neal Doughty, των REO Speedwagon


1947   
ο πρώτος πλήρως ψηφιακός ηλεκτρονικός υπολογιστής του κόσμου, ο ENIAC τίθεται σε λειτουργία μετά από αναβάθμιση στη μνήμη του και παραμένει σε διαρκή λειτουργία μέχρι τις 2 Οκτωβρίου του 1955.


1948   
ξεκινούν οι 14οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο και ολοκληρώνονται στις 14 Αυγούστου. Εξαιτίας του Β Παγκοσμίου Πολέμου δεν διεξήχθησαν οι 12οι στο Τόκιο και οι 13οι στο Λονδίνο. Δεν προσκαλούνται Γερμανία και Ιαπωνία, ενώ η Σοβιετική Ένωση δεν λαμβάνει μέρος. Κατασκευάζεται στίβος στο Γουέμπλεϊ για να φιλοξενήσει τους 4.002 αθλητές και τις 398 αθλήτριες από 59 κράτη. Οι αγώνες μεταδίδονται από την τηλεόραση και γυρίζεται έγχρωμη ταινία των αγώνων. Πρώτη εμφάνιση του Εμίλ Ζάτοπεκ στα 10.000μ και 4 χρυσά για την "Ιπτάμενη Ολλανδέζα" Φάνι Μπλάνκερς-Κοέν στα 100μ, 200μ, 80μ εμπόδια και 4x100μ.


1949   
απολύονται από τη Μακρόνησο άλλοι 700 κρατούμενοι κομμουνιστές, που υπογράφουν δηλώσεις μετανοίας.


1952   
νέα ενδιαφέροντα ευρήματα ανακαλύπτονται στους τάφους των Μυκηνών.


1953   
Σοβιετικοί στρατιώτες καταρρίπτουν ένα αμερικανικό αεροσκάφος τύπου Β-50, το οποίο εκτελεί πτήση σε μικρή απόσταση από το Βλαδιβοστόκ.

Γεννήθηκε ο Geddy Lee, μπασίστας και φωνητικά των Rush

Γεννήθηκε η Patti Sciafa. αμερικανίδα τραγουδίστρια - συνεργάστηκε και με τους Rolling Stones.


1957   
ιδρύεται η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA).


1958   
ιδρύεται επίσημα από το Κογκρέσο των ΗΠΑ η NASA.


1959   
θαύματα της αρχαίας γλυπτικής ανακαλύπτονται στον Πειραιά.

Γεννήθηκε ο John Sykes των Thin Lizzy, Whitesnake και Tygers Of Pan Tang.

Οι Isley Brothers ηχογραφούν το "Shout"


1960   
εφαρμόζεται η καθιέρωση των μονόδρομων στην κεντρική ζώνη των Αθηνών.


1961
Ο Dick Clark παρουσιάζει το πρώτο του καραβάνι αστέρων στο Steel Pier, τους NJ featuring The Jive Five, the Shirelles, και Clarence "Frogman" Henry στο Ατλάντικ σίτυ.


1962
Γεννήθηκε ο Martin McCarrick, κιθαρίστας των Therapy.


1963
Δημοσιεύεται στην εφημερίδα “ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ” η συνέντευξη του Στέλιου Καζαντζίδη που παίρνει ο Πάνος Γεραμάνης, όντας μαθητής στο σχολείο ακόμη, στο θερινό κέντρο “Κουλουριώτης” στην παραλία του Μοσχάτου

Με το τραγούδι (You're The) Devil In Disguise, Ο Elvis Presley βρίσκεται στο Νο.1 στο αγγλικό chart, φτάνοντας το 14ο κομμάτι του να βρίσκεται στην κορυφή και η Capitol Records προμοτάρει το ‘Little Deuce Coupe’ των The Beach Boys.

Οι Peter, Paul and Mary κυκλοφορούν το "Blowin' In The Wind"


1965
Κάνει πρεμιέρα η δεύτερη ταινία των The Beatles 'Help!' στο Pavilion στο Λονδίνο.


1966
Οι Eric Clapton, Jack Bruce and Ginger Baker κάνουν ντεμπούτο ζωντανά σαν Cream στο Twisted Wheel στο Manchester.

Ο Bob Dylan σπάει το σβέρκο του σε ατύχημα με την Triumph 55 μηχανή του κοντά στο σπίτι του στο Γούντστοκ.

Η Datebook εκδίδει συνέντευξη με τον John Lennon, ο οποίος είπε ότι είναι μεγαλύτεροι και απο τον Χριστό, κάνοντας τους  αμερικανούς χριστιανούς να κάψουν τους δίσκους τους.

Οι Grateful Dead εμφανίζονται για πρώτη φορά εκτός Αμερικής στο Βανκούβερ.

Γεννήθηκε ο Miles Hunt φωνητικά στους The Wonder Stuff.


1967
Οι Doors με το 'Light My Fire' πάνε στην πρώτη θέση στην Αμερική και μένουν για 3 εβδομάδες, όταν στην Αγγλία έφτασε το No.49. Με επανέκδοση το 1991 φτάνουν το No.7.

Το Love-In Festival γίνεται στο Alexandra Palace του Λονδίνου με Pink Floyd, Brian Auger Trinity with Julie Driscoll, The Animals, Crazy World Of Arthur Brown, Tomorrow, Blossom Toes, Creation, The Nervous System και Apostolic Intervention.

Οι Temptations κυκλοφορούν το "You're My Everything"


1968
Ο Gram Parsons φεύγει απο τους Byrds παραμονή της περιοδίας τους στην Nότια Αφρική, γιατί δεν ήθελε να παίξει σε διαχωρισμένο κοινό,

Γίνεται η ηχογράφηση του 7λεπτου 'Hey Jude', τραγούδι που έγραψε ο Paul McCartney, για τον γιό του John Lennon, Julian.

Οι Beatles ηχογραφούν το "Hey Jude"


1969
Οι Beatles ηχογραφούν τα "Come Together," "Sun King," "Mean Mr. Mustard"  ηχογράφηση
 
θεμελιώνεται το εργοστάσιο αφαλάτωσης του νερού στην Ερμούπολη.


1970
Λήγει το συμβόλαιο των Rolling Stones με την Decca και με μάνατζερ τον Allen Klein, παραδίδουν το τελευταίο τραγούδι στην εταιρία, για να κλείσουν την υποχρέωσή τους, το πασίγνωστο ακυκλοφόρητο "Cocksucker Blues", ξεκινόντας διαδικασίες για την δική τους δισκογραφική εταιρία Rolling Stones Records.


1971   
στη Γιουγκοσλαβία, ο Τίτο επανεκλέγεται για πέντε ακόμη χρόνια στο ανώτατο αξίωμα της Γιουγκοσλαβίας.


1972
Screaming Lord Sutch συνελήφθει, γιατί πήδηξε απο λεωφορείο με 4 γυμνές γυναίκες στην οδό Ντάουνινγκ.

Το μόνο Νο.1 του Gilbert O'Sullivan μένει για 5 εβδομάδες στα αμερικάνικα chartς.

Γεννήθηκε ο Simon Jones, μπασίστας των The Verve.


1973
Γεννήθηκε ο Wanya Morris, φωνητικά στους Boyz II Men.

Κλέφτης κλέβει 180.000 δολλάρια, εισπράξεις απο την 2ήμερη συναυλία των Led Zeppelin στο Madison Square Garden

το δημοψήφισμα, που οργανώνει η Χούντα καταργεί την μοναρχία με ποσοστό 78,4% και κηρύσσει την Προεδρική Δημοκρατία με Πρόεδρο τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο.


1974   
πεθαίνει ο Γερμανός συγγραφέας Έριχ Κέστνερ.

Πέθανε η Cass Elliot, τραγουδίστρια των Mamas And The Papas, στον ύπνο της απο καρδιακή προσβολή, ύστερα απο sold out συναυλία στο Λονδίνο.


1976
Ο Eric Clapton έσκισε στην περιοδία του με 12 εμφανίσεις στο Pavilion, Hemel Hempsted, στο Λονδίνο.


1977
Ντέιντζερ Μάους, DJ των Gnarls Barkley.


1978   
ο πρώτος αγώνας αμερικανικού ποδοσφαίρου στον οποίο οι διαιτητές χρησιμοποιούν instant replay γίνεται μεταξύ των Φιλαδέλφια Ιγκλς και Μαϊάμι Ντόλφινς.

Ο Prince με 'Soft and Wet' κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του στα αμερικάνικα charts.

To soundtrack του Grease με John Travolta και Olivia Newton-John πάνε στο Νο.1 στα αμερικάνικα charts.

Μπαίνουν στα charts οι Village People με το "Macho Man"

Οι Kenny Loggins και Stevie Nicks κυκλοφορούν το "Whenever I Call You Friend"


1979   
στην Ισπανία, τέσσερα άτομα σκοτώνονται και άλλα 113 τραυματίζονται από σειρά εκρήξεων βομβών στο αεροδρόμιο και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς. Την ευθύνη αναλαμβάνουν οργανώσεις Βάσκων.

Πεθαινει Χέρμπερτ Μαρκούζε, Γερμανός φιλόσοφος


1980
Ο David Bowie πρωταγωνιστεί στον Άνθρωπο Ελέφαντα (Elephant Man) σε σκηνή στο Ντένβερ του Κολοράντο,


1981
Κυκλοφόρησαν για τον πριγκηπικό γάμο της Νταϊάνα τα 'Lady D' απο τους Typically Tropical, 'Charlies Angles' απο τους Mini & The Metros και 'Diana' απο τον Mike Berry και δεν έφτασε κανένα τα charts.

ο πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του αγγλικού θρόνου Κάρολος παντρεύεται τη λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ στον Άγιο Παύλο του Λονδίνου.

Γεννήθηκε ο Φερνάντο Αλόνσο, Ισπανός οδηγός Φόρμουλα 1


1982
Η Υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, θέτει το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας, στη Διάσκεψη των Υπουργών Πολιτισμού της UNESCO στο Μεξικό.

Κάηκε ολοσχερώς το ξενοδοχείο του Phil Lynott των Thin Lizzy, "The Asgard Hotel" στο Δουβλίνο.


1983   
πεθαίνει ο Βρετανός ηθοποιός Ντέιβιντ Νίβεν, που ξεκίνησε την καριέρα του το 1935 και είχε κερδίσει το Όσκαρ για το ρόλο του στην ταινία Separate Tables το 1958.

Λουίς Μπουνιουέλ, Ισπανός σκηνοθέτης


1986
Πέθανε απο καρκίνο στομάχου ο Άγγλος στιχουργός, παραγωγός και μάνατζερ Gordon Mills.

Ο ροκάς των 70s, Paul Davis, πυροβολείται σε απώπειρα ληστείας στο ξενοδοχείο Nashville.


1987
Ο κυβερνήτης του Μίσιγκαν ανακυρήσει την Ημέρα Four Tops, προς τιμή του συγκροτήματος, για την προσφορά τους στην μουσική.

Τα παγωτά Ben and Jerry συστήνουν την υπογραφή του και την πρώτη τους γεύση διασιμοτήτων Cherry Garcia, απο τον Jerry Garcia.


1988
πέθανε ο παραγωγός και κιθαρίστας Pete Drake από πνευμονολογικά αίτια.


1989
Οι Stone Roses εμφανίζονται σε sold out συναυλία 6,000 οπαδών στο Empress Ballroom στο Μπλάκπουλ.
   
ο Κουβανός Χαβιέ Σοτομαγιόρ γίνεται ο πρώτος αθλητής που υπερβαίνει τα 8 πόδια με 2.44 στο άλμα εις ύψος στο Πρωτάθλημα της Καραϊβικής στο Πουέρτο Ρίκο. Ο ίδιος είχε και το 7-11 από το 1988 στην Ισπανία.


1990   
πεθαίνει από καρδιακή ανεπάρκεια ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και επίτιμος πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Μπρούνο Κράισκι, σε ηλικία 79 ετών.

Ο Elton John εισήχθει σε κλινική του Σικάγο, για να θεραπεύσει τα προβλήματα βουλημίας και εθισμού που είχε, απέχωντας απο την μουσική για ένα χρόνο.


1991
Στην διάρκεια περιοδίας τους Use Your Illusion, οι Guns n' Roses έπαιξαν την πρώτη απο τις 4 βραδιές τους σε στο Great Western Forum στο Ίνγκλγουντ της Καληφόρνιας.

η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνωρίζει επίσημα την ανεξαρτησία της Λιθουανίας.


1992   
ο πρώην ηγέτης της Ανατολικής Γερμανίας Έριχ Χόνεκερ φτάνει στο Βερολίνο, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονίες Ανατολικογερμανών που σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν το Τείχος. Ο Χόνεκερ τους τελευταίους οχτώ μήνες βρίσκεται στην πρεσβεία της Χιλής στη Μόσχα.


1993   
στην Ιαπωνία, τα επτά βασικότερα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκροτούν κυβερνητικό συνασπισμό και αποκλείουν από την εξουσία τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, που κυβερνούν συνεχώς τη χώρα από το 1955.


1994   
το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επαναβεβαιώνει με ψήφισμά του το απαράδεκτο της διατήρησης του status quo στην Κύπρο, επαναλαμβάνοντας τη θέση για ένα μοναδικό κυρίαρχο κράτος, αποτελούμενο από δύο πολιτικά ίσες κοινότητες.

Ο David Gilmour παντρεύτηκε την Polly Samson στο Marylebone Registry Office, στο Λονδίνο.


1995   

στην Κροατία, η αυτοανακηρυχθείσα Σερβική Δημοκρατία της Κράινας κηρύσσει την περιοχή σε κατάσταση πολέμου, ενόψει της προέλασης των κροατικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα Κνιν.


1996   
η Κίνα πραγματοποιεί την 45η υπόγεια πυρηνική της δοκιμή.

Ο Καρλ Λιούϊς (Carl Lewis) κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος και γίνεται ο δεύτερος μετά τον Αλ Έρτερ (Al Oerter) που κερδίζει την πρώτη θέση στο ίδιο αγώνισμα σε τέσσερις συνεχόμενες Oλυμπιάδες


1997   
στην Αλβανία, ψήφο εμπιστοσύνης λαμβάνει η Κυβέρνηση του Φάτος Νάνο.


1998
Η Miramax studios ανακοινώνει την αγορά των πνευματικών δικαιωμάτων της ταινίας του 1964, των Beatles, 'A Hard Day's Night' και την πρόθεσή της για την επανέκδοσή της στα 35 χρόνια της


1999   
ο 34χρονος μπασκετμπολίστας του Ολυμπιακού και της εθνικής ομάδας Παναγιώτης Φασούλας σε συνέντευξή του δηλώνει ότι κρεμάει τα παπούτσια του βάζοντας τέλος σε μια επιτυχημένη καριέρα που ξεκίνησε το 1981.


2001   
η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης κατακτά την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα στην Ιαπωνία, επιτυγχάνοντας το καλύτερο πλασάρισμα στην ιστορία της.

Η Κολομβία νικά το Μεξικό 1-0 στο στάδιο ‘’El Campin’’ της Μπογκοτά και κατακτάει πανηγυρικά το πρώτο Copa America της ιστορίας της. Οι ολονύχτιοι πανηγυρισμοί αμαυρώνονται ωστόσο από τον θάνατο τριών ατόμων, δυο εκ των οποίων ανήλικα παιδιά.

Οι Atomic Kitten μένουν για 2 εβδομάδες στο Νο.1 της Αγγλίας με διασκευή το Eternal Flames των Bangles και οι Destiny's Child στης Αμερικής με το 'Bootylicious'.


2002   
μεταφέρονται στις φυλακές Κορυδαλλού κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οι οκτώ από τους 13 κατηγορουμένους για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες της 17Ν, οι οποίοι κρατούνταν για 10 περίπου ημέρες στη Γενική Ασφάλεια Αττικής. Πρόκειται για τους Χριστόδουλο και Βασίλη Ξηρό, Διονύση Γεωργιάδη, Βασίλη Τζωρτζάτο, Ηρακλή Κωστάρη, Κώστα Καρατσώλη, Θεολόγο Ψαραδέλλη και Θωμά Σερίφη. Έντεκα λεπτά ακριβώς χρειάζεται το κομβόι των τζιπ της Αντιτρομοκρατικής που συνοδεύει την κλούβα με τους κρατουμένους για να φθάσουν από το κτίριο της Γενικής Ασφάλειας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού.

2003 
Συλλαμβάνεται στην Νέα Υόρκη ο ντράμερ των Iron Maiden, Nicko McBrain. Δύο ημέρες νωρίτερα είχε προσπαθήσει να μπει με το αμάξι του σε VIP parking και όταν ο φύλακας του ζήτησε την άδεια εισόδου, εκείνος δεν σταμάτησε με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στα πόδια...


2004   
πεθαίνει η δημοφιλής ηθοποιός Ρένα Βλαχοπούλου σε ηλικία 81 ετών μετά από πολυήμερη νοσηλεία στη μονάδα εντατικής θεραπείας ιδιωτικού θεραπευτηρίου.

Ο κιμπορντίστας Huby Heard πέθανε απο καρδιακά προβλήματα.


2005
Άγνωστος δημοπράτης αγοράζει 1,000,000 δολλάρια για το αυθεντικό χειρόγραφο των στίχων των Beatles, του "All You Need Is Love" στο club Hippodrome στο Λονδίνο.


2006
Ο τραγουδιστής των Primal Scream, Bobby Gillespie παντρεύτηκε το κορίτσι του Katy England.

Η Pamela Anderson παντρεύεται για 2η φορά τον Kid Rock σε σκάφος στο Σάν Τροπέ


2007
Αφού οι τραυματιοφορείς σταμάτησαν και ξαναξεκίνησαν την καρδιά του, για να της δώσουν κανονικό ρυθμό, από τους πάνω απο 190 χτύπους το λεπτό, ο τραφουδιστής και κιθαρίστας των Kiss,Paul Stanley, παράτησε την συναυλία στην Καληφόρνια.

Ο Timbaland με την Keri Hilson μένουν για 2 εβδομάδες στο Νο.1 με το 'The Way I Are'

Στο Παγκρήτιο Στάδιο η Τομπόλ Κοστανάι από το Καζακστάν νικά με 1-0 τον ΟΦΗ σε αγώνα για τον γ’ γύρο του Ιντερτότο. Με το ίδιο σκορ είχε νικήσει και στο πρώτο ματς (22/7).

Το Ιράκ για πρώτη φορά στην ιστορία του κατακτά το Κύπελλο Ασίας. Στην Τσακάρτα νικά με 1-0 τη Σαουδική Αραβία

Ολοκληρώνεται στην Κρήτη το 19ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Νέων (U16) το οποίο ξεκίνησε στις 20/7. Η Σερβία ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Ευρώπης νικώντας στον τελικό την Ισπανία με 56-55


2008
Η Γιελένα Ισιμπάγεβα στο Γκραν Πρι του Μονακό σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 5μ04. Το παλιό (5μ03) ήταν δικό της,


2009
Ο Ολυμπιακός στον πρώτο αγώνα του γ’προκριματικού γύρου του Τσάνμπιονς Λιγκ νικά στη Μπρατισλάβα τη Σλόβαν με 2-0 δίνοντας τυπικό χαρακτήρα στη ρεβάνς (5/8) όπου νικά με 2-0.

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Κουρεύοντας το γκαζόν


Όπως θα το έκανες και σύ ... !!

Μάντεψε ποιός θα 'ρθει για φαγητό ...

... μόνο μην κάνετε απότομες κινήσεις ... !!

Δείτε το βίντεο


Εκλεψε laptop και τον έπιασαν να βλέπει πορνό


O Nathaniel Lounsbury και η σύζυγός του, Allison Schmidt, ξύπνησαν το πρωί και αντιλήφθηκαν ότι κλέφτης είχε εισβάλει και τους είχε αποσπάσει 2 φορητούς υπολογιστές, κατά την διάρκεια της νύχτας.

Η Allison που είχε λογαριασμό στο Log-me-in, το οποίο επιτρέπει την πρόσβαση στον υπολογιστή σας από άλλα συστήματα, συνδέθηκε και είδε ότι ο ληστής κοίταζε σελίδες με πορνό.

Μετά απο μια μάχη για το ποιός θα λάβει τον έλεγχο του ποντικιού, απευθύνθηκε στην αστυνομία, η οποία τον παρακολούθησε, και τον συνέλαβε λίγα τετράγωνα πιο κάτω απο το σπίτι των θυμάτων, σε τοπικό υποκατάστημα βιβλιοθήκης.

Ο 24χρονος Ντάστιν Ράιτ πιάστηκε στην φάκα !

Δείτε το βίντεο 

80χρονος ανακάλυψε 4 κιλά μαριχουάνα σε πίνακα

Ένας 80χρονος, πριν απο πέντε χρόνια, σε δημοπρασία που έκανε ταχυδρομείο, είχε αγοράσει ένα πίνακα.

Πέντε χρόνια αργότερα, ανακάλυψε ότι το εσωτερικό του πίνακα έκρυβε ένα ... "θησαυρό". 4 κιλά μαριχουάνας ήταν κρυμένα εκεί, αξίας 4.800 δολλαρίων, όταν εκείνος ετοιμαζόταν να το πουλήσει σε μια άλλη δημοπρασία για 25 δολλάρια.

Τρομαγμένος κάλεσε τον δικηγόρο του και παρέδωσε τον πίνακα στην αστυνομία.

Πυροσβέστες αποσυναρμολόγησαν περιπολικό για την διάσωση γατιού

Μετά απο μισή ώρα μέσα σε γράσα και λάδια, πυροσβέστες έσωσαν ένα γατάκι, που είχε εγκλωβιστεί κάτω απο το καπό ενός περιπολικού, στην περιοχή της Vienna.

Χρειάστηκε να αποσυναρμολογήσουν μερικώς το όχημα, μέχρι να φτάσουν σε ένα μικρό κενό στο πάτωμα του αυτοκινήτου και να το απεγκλωβίσουν. Το γατάκι απο τον φόβο του δάγκωσε τον διασώστη του.

Τους πυροσβέστες ειδοποίησαν γείτονες που άκουγαν το απελπισμένο νιαούρισμα της μικρής γάτας, ώρες, οι οποίοι το μετέφεραν σε άσυλο για την προστασία του.

Σύγκουση με πούλμαν - 6 σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν

Μια 18χρονη υπο την επιρροή αλκοόλ, και γυρνώντας απο ένα πάρτυ, πήρε μια απότομή αριστερή στροφή, χτύπησε στο κεντρικό διαχωριστικό διάζωμα και το αυτοκίνητο (Chevy Trailblazer) άρχισε να αναποδογυρίζει στα πλαινά του και συγκρούστηκε με πούλμαν στη λεωφόρο 99 στην περιοχή του Φρέσνο.

6 άτομα σκοτώθήκαν και γύρω στα 24 τραυματίστηκαν.

Ο οδηγός του πούλμαν δούλευε 20 χρόνια στην εταιρία και δεν είχε ποτέ δημιουργήσει προβλήματα, δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ ή ναρκωτικά και πέθανε ακαριαία στην σύγκρουση. Η 19χρονη είχε καταναλώσει αλκοόλ με μεγάλη απόκληση απο αυτή του ορίου.

Οι ταμειακές αποδείξεις κάνουν κακό στην υγεία μας

Οι ταμειακές αποδείξεις περιέχουν υψηλά επίπεδα της  χημικής δισφαινόλης Α που προκαλεί ενδοκρινικές διαταραχές.

Η πλαστική συνιστώσα BPA χρησιμοποιείται απο αρκετές επιχειρήσεις. Χρησιμοποιείται για την επίστρωση του θερμικού χαρτιού, το οποίο αντιδρά με την βαφή για να σχηματίσει την μαύρη εκτύπωση στις αποδείξεις.

Οι καταναλωτές, αλλά τόσο και οι εργαζόμενοι, μολύνονται με το που την πάρουν στα χέρια τους, και στην συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε στοματική ή δερματική μόλυνση. Εισέρχεται σε τέτοιο βάθος, που το πλύσιμο πιά δεν είναι ικανό να την απομακρύνει απο τον οργανισμό μας, αφού έχει εισχωρήσει πια στο αίμα μας.

Σε δοκιμές που έγιναν σε ζώα τα αποτελέσμα έδειξαν ότι η BPA μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στην αναπαραγωγή της ανάπτυξης του συστήματος, μειωμένη διανοητική ικανότητα και ανωμαλίες συμπεριφοράς, καρκίνο, παχυσαρκία, διαβήτη, πρόωρη εφηβεία, αντίσταση στην χημειοθεραπεία, άσθμα και καρδιαγγειακές διαταραχές, καθώς και επιγενετικές αλλαγές, δηλαδή αλλαγές στα γονίδια που μπορεί να περάσουν στην επόμενη γενιά.

Το θερμικό χαρτί χρησιμοποιήται όχι μόνο στις ταμειακές, αλλά και στο φαξ, στην τυποποίηση των προϊόντων, στις κονσέρβες, στα ΑΤΜ, σε βρεφικές τροφές και αλλού.

Το ναυάγιο του Τιτανικού σε 3D

Μια ομάδα επιστημόνων θα ξεκινήσει μια αποστολή για τον Τιτανικό τον επόμενο μήνα για να δώσει πρόσβαση στην εσωτερική κατάσταση του διασημότερου παγκοσμίως ναυαγίου, και θα το "στήσει" για το κοινό με  3D προβολή.

2 ½ μίλια κάτω από το Βόρειο Ατλαντικό, πώς ήταν δυνατό να μην χαρακτιρηστεί ως η πιο προηγμένη επιστημονικά, μετά την ανακάλυψή του πριν από 25 χρόνια.

Αυτό γίνεται για να διατηρηθεί η κληρονομιά της ιστορίας του ίδιου του Τιτανικού και για να γίνει καταναοητή η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πλοίο.

Ο Τιτανικός χτύπησε το παγόβουνο στο παρθενικό του ταξίδι το 1912 στις 15 Απριλίου,  και βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα αφήνοντας 1.522 νεκρούς.

2 νεκροί και 1 σοβαρά τραυματισμένοι απο ανεμοστρόβιλο στην Μοντάνα

Ένας σπάνιος ανεμοστρόβιλος στη Μοντάνα σκτοτώνοντας 2 ανθρώπους, έναν έφηβο και ένα σαραντάχρονο, όταν πήρε μαζί του και τους 4 τοίχους της κατοικίας τους, αφήνοντας μόνο τα θεμέλεια.

Μια 71-χρονη γυναίκα είναι στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση.

Ένας άλλος ανεμοστρόβιλος στα καναδικά συνόρα στο Saskatchewan περίπου πριν 2 ώρες, χωρίς αναφορά θυμάτων
Ακόμα κι αν οι ανεμοστρόβιλοι είναι σπάνιοι στη Μοντάνα, ακόμα ένας κατέστρεψε την σκεπή του μεγαλύτερου κλειστού αθλητικού σταδίου, του Rimrock Auto Arena in Billings. Κανείς δεν τραυματίστηκε, αλλά λένε ότι ήταν ο δυνατότερος και μεγαλύτερος σε περισσότερο απο 50 χρόνια.

Η περιοχή βρήσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ότι χρειάζεται να ξέρετε για τον θρησκευτικό γάμο


Α' ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ.

 Όταν καί οι δύο Μελλόνυμφοι διαμένουν στήν ίδια ενορία, γιά χρονικό διάστημα πλέον του ενός χρόνου, στό Ναό της οποίας, θά τελεσθεί ο Γάμος, γιά νά εκδοθεί η Άδεια Γάμου απαιτούνται:

Προαναγγελία Γάμου. Δημοσιεύεται σέ εφημερίδα η οποία προσκομμίζεται στό Ναό.

Παράβολο χαρτοσήμου γιά Γάμο. Προμηθεύεται από Δημόσιο Ταμείο (ΔΟΥ).

Παρουσία των Μελλονύμφων, μέ τίς αστυνομικές τους ταυτότητες, γιά τήν συμπλήρωση των δικαιολογητικών, σέ ημέρα καί ώρα, πού θά έχουν προκαθορίσει μέ τόν εφημέριο.

Πιστοποιητικό αγαμίας καί ασχέτου συγγενείας, γιά τόν καθένα από τούς μελλονύμφους. Εκδίδεται από τόν Εφημέριο. Γιά τήν έκδοσή του χρειάζονται : α) Παρουσία δύο ενήλικων Μαρτύρων, μέ τίς αστυνομικές τους ταυτότητες. β) Δύο Δηλώσεις του Ν. 1599/1986 (πού αντικατέστησε τό Ν. 105) περί της κατοικίας καί της αγαμίας των Μελλονύμφων. Τά έντυπα προμηθεύονται από τήν ΔΟΥ ΚΕΠ κ.λπ. Συμπληρώνονται παρουσία του εφημερίου καί υπογράφονται από τόν κάθε Μελλόνυμφο. γ) Κληρικόσημο γιά τό κάθε Πιστοποιητικό. Διατίθεται από τόν Εφημέριο.

Ειδικές περιπτώσεις :

1. Σέ περίπτωση διαζευγμένου. Κατατίθεται τό Διαζευκτήριο, μέ τήν ένδειξη "ΔΙΑ ΓΑΜΟ" (λευκού χρώματος), τό οποίο εκδίδει η Ιερά Μητρόπολη, 'οπου αυτός τελέσθηκε. Σέ περίπτωση διαλυθέντος Πολιτικού Γάμου κατατίθεται η ληξιαρχική πράξη του Γάμου μέ τό αμετάκλητον της δικαστικής αποφάσεως πού λύει τόν γάμον αυτόν. Εκδίδεται από τό Ληξιαρχείο του Δήμου.

2. Σέ περίπτωση χηρείας. Κατατίθεται Ληξιαρχική Πράξη θανάτου καί βεβαίωση του βαθμού Γάμου (Α' ή Β'), από τήν Ενορία ή τή Μητρόπολη, ή Ληξιαρχική Πράξη προηγούμενου Γάμου, θρησκευτικού ή πολιτικού.

3. Σέ περίπτωση πού ο ένας των Μελλονύμφων κατοικεί σέ άλλη ενορία, τό Πιστοποιητικό αγαμίας θά εκδώσει ο Εφημέριος της Ενορίας του. Εάν η ενορία ενός εκ των Μελλονύμφων ανήκει καί σέ άλλη Μητρόπολη από αυτή πού θά τελεσθεί ο Γάμος, τό Πιστοποιητικό αγαμίας θά πρέπει νά θεωρείται πρώτα από τήν Μητρόπολη αυτή καί έπειτα προσκομίζεται στόν εφημέριο, ο οποίος θά τελέσει τόν Γάμο.

Κατά παράδοση, ο Γάμος τελείται στήν ενορία της Νύφης. Εάν η Νύφη δέν επιθυμεί νά τελεσθεί ο Γάμος της, στήν Ενορία της αλλά οπουδήποτε αλλού, τότε καταβάλεται ένα χρηματικο ποσο στήν Ενορία της, γιά τό δικαίωμα μεταβίβασης.

Φάκελος αιτήσεως αδείας Γάμου καί δηλώσεις προσδιορισμού Επωνύμων Τέκνων σχηματίζεται από τόν Εφημέριο, ενώπιον του οποίου συμπληρώνονται καί υπογράφονται τά σχετικά εγγραφα.

Εάν έχει προηγηθεί πολιτικός Γάμος των μελλονύμφων μεταξύ τους, προσκομίζεται καί αντίγραφο Ληξιαρχικής Πράξεως Πολιτικού Γάμου. Δέν απαιτείται νέα δημοσίευση σέ εφημερίδα, αλλά προσκομίζεται φωτοαντίγραφο της πρώτης, εάν υπάρχει.

Τά Δικαιολογητικά μετά την προσκόμιση τους στην Μητρόπολη, εκδίδονται αυθημερόν καί η άδεια Γάμου παραλαμβάνεται αμέσως από τούς ενδιαφερόμενους καί προσκομίζεται στόν Εφημέριο, γιά νά καθοριστεί η ημέρα καί η ώρα τέλεσης του Μυστηρίου.

Μετά τόν Γάμο, οι Νεόνυμφοι παραλαμβάνουν από τόν Εφημέριο: Δήλωση Τελέσεως Γάμου, υπογεγραμμένη από τόν Εφημέριο, τούς Νεονύμφους καί τούς Παρανύμφους (Κουμπάρους). Δήλωση προσδιορισμού επωνύμου τέκνων. Δύο άντίτυπα, ένα γιά κάθε νεόνυμφο

Η Δήλωση τελέσεως Γάμου κατατίθεται στό Ληξιαρχείο του Δήμου, στά όρια του οποίου τελέσθηκε ο Γάμος, υποχρωτικώς εντός 40 ημερών, από τήν ημέρα τελέσεως του Γάμου (σέ εκπρόθεσμη κατάθεση επιβάλλεται πρόστιμο). Η κατάθεση της Δήλωσης αυτής, γίνεται από έναν εκ των Νεονύμφων ή από εκπρόσωπο τους, ο οποίος φέρει μαζί του τίς ταυτότητες καί των δύο συζύγων.

ΓΕΝΙΚΑ.

1. Οι Νυμφευόμενοι, κατά τήν "Καλή Ωρα" τελέσεως του Μυστηρίου, πρέπει νά προσέρχονται εγκαίρως στό Ναό. Οποιαδήποτε καθυστέρηση, ιδίως της Νύφης, προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στό Πρόγραμμα του Ναού, όταν μάλιστα, ακολουθούν καί άλλοι γάμοι.

2. Πρώτοι οι Νυμφευόμενοι οφείλουν νά ευλαβούνται τήν Ιερότητα του Μυστηρίου καί νά συμμετέχουν ουσιαστικά στά λεγόμενα καί τά τελούμενα.

3. Είδικότερα η νύφη, κατά τή διάρκεια της τέλεσης του Ιερού Μυστηρίου, καλόν είναι, γιά μερικά σχέδια νυφικών, νά επιθέτει επάνω στούς ώμους της ένα κατάλληλο επένδυμα.

4. Συστήστε στόν διακοσμητή καί τούς φωτογράφους νά ενεργούν μέ διακριτικότητα καί σεβασμό πρός τό Μυστήριο καί νά μή γίνονται ενοχλητικοί.

Β' ΜΙΚΤΟΣ ΓΑΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

Σέ περίπτωση Μικτού Γάμου, μεταξύ Ελλήνων πολιτών, Ορθοδόξου καί Ετεροδόξου (Ρωμαιοκαθολικού ή Προτεστάντη, μέ Τριαδικό Βάπτισμα, εκτός των ως άνω δικαιολογητικών (ενότητα. Α' παρ 1-11), από τό ετερόδοξο μέλος απαιτούνται επί πλέον τά εξής :

1.Πιστοποιητικό Βαπτίσεως. εκδίδεται από τόν Ναό, όπου τελέστηκε τό Βάπτισμα.

2.Πιστοποπιητικό αγαμίας. Εκδίδεται από τήν ετερόδοξη ενορία.

3.Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 (πού αντικατέστησε τό Ν. 105), ότι συμφωνεί τά τέκνα πού θά προέλθουν από τό γάμο, θά βαπτισθούν στήν Ορθόδοξη Εκκλησία. * Σημ.1: Διότι υπάρχουν Προτεσταντικές παραχριστιανικές ομάδες, οι οποίες δέν έχουν τριαδικό Βάπτισμα μεταξύ των οποίων είναι καί οι εξής: αγαπινισμός, αδελφοί ελευθέρου Πνεύματος, αντβεντισταί της εβδόμης ημέρας, Βοημοί αδελφοί, εκκλησία του Θεού της Πεντηκοστής, Καθαροί, Κουάκεροι, Μορμόνοι, Χριστάδελφοι, τά Παιδιά του Μω, αποστολική εκκλησία της Πεντηκοστής, αντιτριαδικές Πεντηκοστιανές ομάδες (Κοινωνία των Μαθητών του Χριστού, ανανεωμένοι Χριστιανοί κ.λπ.), Υπερκοινοτικές Πεντηκοστιανές Κινήσεις (Ευαγγελική αδελφότης η Πεντηκοστή, Πανελλήνιος Χριστιανική αδελφότης) αγγλικανοί αποσχισθέντες από τήν επίσημη αγγλικανική εκκλησία, κ.λπ.

Γ' ΓΑΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ.

Σέ περίπτωση Γάμου μεταξύ Ορθοδόξων (Έλληνα καί Αλλοδαπού) γιά τό αλλοδαπό μέλος, επί πλέον των δικαιολογητικών πού προβλέπονται γιά τό Γάμο μεταξύ Ελλήνων Ορθοδόξων (βλ. ενότητα Α', παράγραφο-γραμμή, 1-11) απαιτούνται καί τά εξής :

1. Πιστοποιητικό Βαπτίσεως από τήν ενορία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Χώρας του.

2. Πιστοποιητικό αγαμίας, από τόν Δήμο της χώρας του καί από τήν ιδια ενορία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της χώρας του.

3.Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης, από τόν Δήμο της περιοχής του, γιά λυθέντα προηγούμενο Γάμο καί τό Διαζύγιο. Σημ.2: Τά ως άνω Πιστοποιητικά (α-γ) θά πρέπει νά είναι μεταφρασμένα στά Ελληνικά, από επίσημη ελληνική αρχή του εσωτερικού (Μεταφραστικό Γραφείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος ή του εξωτερικού [ελληνικό Προξενείο της Χώρας προέλευσης]).

4.Άδεια παραμονής στήν Ελλάδα, εφόσον τό αλλοδαπόν μέλος δέν προέρχεται από Κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκης Ενωσης.

5.Τά πιστοποιητικά εξωτερικού, εκκλησιαστικά καί πολιτικά του αλλοδαπού μέλους πρέπει νά φέρουν τή σφραγίδα Χάγης ή Apostil από τήν αρμόδια υπηρεσία της Χώρας του.

Σέ περίπτωση Γάμου μεταξύ Ορθοδόξου Έλληνα καί Αλλοδαπού Ετεροδόξου (Μικτός Γάμος), από τόν Αλλοδαπό Ετερόδοξο μέλος εκτός των προβλεπομένων στήν ενότητα Β', απαιτείται καί θεώρηση του Εκκλησιαστικού πιστοποιητικού από τήν εν Ελλάδι εκκλησιαστική αρχή του Δόγματός του. Απαιτούνται, επίσης, τά γ' καί δ' καί ε' της παραγράφου 1 του παρόντος.

Δ' ΓΑΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ.

Σέ περίπτωση Γάμου, Ορθοδόξου ή Μικτού, μεταξύ αλλοδαπών (λ.χ. ενός Αμερικανου καί μιας Καναδής), εκτός κατοίκων Ευρωπαϊκής ενώσεως, οι οποίοι δέν πρόκειται νά παραμείνουν στήν Ελλάδα, απαιτούνται τά εκκλησιαστικά καί πολιτικά πιστοποιητικά της ενότητας Γ' καί επί πλέον η απόδειξη νόμιμης εισόδου καί παραμονής στήν Ελλάδα (visa).

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ.

Γάμοι δέν τελούνται:

Μ. Τεσσαρακοστή, από τήν Κυριακή της Τυρινής μέχρι τέλους.

Από 1-15 καί 29 Αυγούστου.

Από 18-24 Δεκεμβρίου. Γάμοι δέν τελούνται επίσης, τίς ημέρες των Χριστουγέννων, του Πάσχα, της Πεντηκοστής καί των Θεοφανείων, λόγω του ότι τά εορταζόμενα τίς ημέρες αυτές από τήν Εκκλησία γεγονότα έχουν αποκλειστική προτεραιότητα στή ζωή των Ορθοδόξων χριστιανών. Εξαίρεση γίνεται μόνο γιά σοβαρούς λόγους όπως λ.χ. απαγωγή, εγκυμοσύνη, αποδημία, στράτευση, βαρεία νόσος συγγενων των Μελλονύμφων.

Γάμος μεταξύ Ορθοδόξων καί αλλοθρήσκων (εβραίων, Μουσουλμάνων κ.λπ.) δέν Ιερουργείται, εκτός εάν τό αλλόθρησκον μέλος δεχθεί νά βαπτιστεί καί νά γίνει Ορθόδοξος.

Γάμος μέ ετεροδόξους πού δέν έχουν Τριαδικό Βάπτισμα δέν Ιερουργείται, εκτός εάν τό ετερόδοξον μέλος δεχθεί νά βαπτισθεί καί νά γίνει Ορθόδοξος.

Ασφαλιστικό


Mε σημαντικές αλλαγές  υπέρ των ασφαλισμένων  κατατέθηκε το νομοσχέδιο για  το ασφαλιστικό.

Πιο αναλυτικά εισάγονται  προς ψήφιση οι παρακάτω  ρυθμίσεις:

1. Όλοι οι αποθανόντες  ασφαλισμένοι δικαιούνται  αναδρομική σύνταξη σε  περίπτωση αναστάσεως.

2. Ασφαλισμένοι που έχουν έξι  δάχτυλα στο αριστερό πόδι και  ανάλογο αριθμό στο δεξί χέρι και  έχουν πλήρη ασφάλιση 41 χρόνια  δικαιούνται σύνταξη στα 59ο έτος

3. Προσαύξηση 30% στη σύνταξη  θα λαμβάνουν οι μητέρες ανήλικων τέκνων με  συμπληρωμένο το  80ο έτος  ηλικίας

4. Συνταξιούχοι με δυσανεξία  στα γαλακτοκομικά θα λαμβάνουν  δωρεάν  2  γιαούρτια με την προϋπόθεση  να καταναλώνονται από τους  ίδιους και παρουσία ελεγκτού

5. Θεσμοθετείτε η δωρεάν  επίσκεψη σε οδοντίατρο και  κουρέα για συνταξιούχους με μασέλα και  φαλακρούς αντίστοιχα

6. Σε οικείους ασφαλισμένων  που αποδημήσουν εις Κύριον πριν  λάβουν σύνταξη, θα αποστέλλεται  ευχαριστήριος επιστολή με τις  υπογραφές Παπακωνσταντίνου και  Λοβέρδου

7. Τέλος, η ευνοϊκή ρύθμιση Νο  1 δεν ισχύει για όσους  ασφαλισμένους ονομάζονται Χριστός ή Λάζαρος

Ότι πρέπει να γνωρίζετε για την τελετή πολιτικού γάμου


Πολιτικός γάμος μεταξύ Ελλήνων

Για να ολοκληρωθεί και να είναι έγκυρος ένας πολιτικός γάμος μεταξύ Ελλήνων στο Δήμο Σιάτιστας, είναι απαραίτητα τα παρακάτω τέσσερα (4) στάδια:
 

Α. ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ
 
Οι ενδιαφερόμενοι μελλόνυμφοι, καταθέτουν στο Δήμο μόνιμης κατοικίας τους τα παρακάτω ατομικά δικαιολογητικά, για την έκδοση της άδειας γάμου από το Δήμαρχο, η οποία είναι ατομική: 

1.    Αίτηση για χορήγηση άδειας γάμου (χορηγείται από την υπηρεσία).

2.    Φωτοαντίγραφο ταυτότητας.

3.    Παράβολο Δημοσίου 15 €.

4.    Αποδεικτικό στοιχείο κατοικίας (λογαριασμός ΔΕΗ ή ΟΤΕ ή φορολογική δήλωση ή μισθωτήριο οικίας κλπ.)

5.    Πρωτότυπο απόσπασμα Ληξιαρχικής πράξης γέννησης, που χορηγείται από το Ληξιαρχείο του τόπου γέννησης.

6.    Πιστοποιητικό γέννησης από το οποίο να προκύπτει ότι ο (η) αναφερόμενος (-η), είναι άγαμος (-η), ή διαζευγμένος (-η).

7.    Υπεύθυνη δήλωση του άρθρ. 8 του Ν.1599/86, η οποία συμπληρώνεται και υπογράφεται στο γραφείο πολιτικών γάμων του Δήμου, όπου βεβαιώνεται ότι: ο μελλόνυφος δεν έχει κώλυμα για γάμο από τα αναφερόμενα στα άρθρα 1350,1351,1352,1354,1356,1357,1360 του Α.Κ., είναι μόνιμος κάτοικος του Δήμου Σιάτιστας, εάν τελεί τον πρώτο ή δεύτερο κ.λ.π.

8.    Εφόσον πρόκειται για διαζευγμένο ή διαζευγμένη, υποβάλλεται ληξιαρχική πράξη γάμου, στην οποία πρέπει να έχει εγγραφεί η λύση του γάμου, από το Ληξιαρχείο του τόπου που έγινε ο προηγούμενος γάμος.

9.    Εφόσον πρόκειται για χηρεία, υποβάλλεται ληξιαρχική πράξη θανάτου του ή της πρώην συζύγου.

10.    Εφόσον πρόκειται για ανήλικο κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών, υποβάλλεται Δικαστική Απόφαση για την συγκατάθεση των γονέων.

Για την κατάθεση των εγγράφων και την παραλαβή της άδειας πρέπει να προσέρχεται ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος με την ταυτότητά του. Η άδεια πολιτικού γάμου εκδίδεται σε επτά (7) ημερολογιακές ημέρες, από τον Δήμο του τόπου κατοικίας του ενδιαφερόμενου.  

Β. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΕΛΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ 

Για την τέλεση πολιτικού γάμου μεταξύ Ελλήνων, κάθε ενδιαφερόμενος (μελλόνυμφος) πρέπει να προσκομίσει στο Δήμο Σιάτιστας τα παρακάτω δικαιολογητικά: 

1.    Ατομική άδεια πολιτικού γάμου, που εκδίδεται από το Δήμο της τελευταίας κατοικίας του.

2.    Φωτοτυπία ταυτότητας.

3.    Πιστοποιητικό εγγραφής στο Δημοτολόγια.

4.    Εφόσον πρόκειται για διαζευγμένο ή διαζευγμένη, υποβάλλεται ληξιαρχική πράξη γάμου, στην οποία πρέπει να έχει εγγραφεί η λύση του γάμου, από το Ληξιαρχείο του τόπου που έγινε ο προηγούμενος γάμος.

5.    Εφόσον πρόκειται για χηρεία, υποβάλλεται ληξιαρχική πράξη θανάτου του ή της πρώην συζύγου.

6.    Εφόσον πρόκειται για ανήλικο κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών, υποβάλλεται δικαστική απόφαση για την συγκατάθεση των γονέων. 

7.    Αίτηση Τέλεσης Γάμου (χορηγείται από την υπηρεσία). Εφόσον προσκομιστούν όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά και αφού ελεγχθούν από το αρμόδιο Γραφείο του Δήμου, οι μελλόνυμφοι καταθέτουν στο Δήμο Σιάτιστας κοινή αίτηση και ζητούν την τέλεση του πολιτικού γάμου και οριστικοποιείται η ημερομηνία, η ώρα και ο τόπος τέλεσης του γάμου.  

Γ. ΤΕΛΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ 

Οι πολιτικοί γάμοι τελούνται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο Δήμο Σιάτιστας.
Κατά τη διάρκεια τέλεσης του γάμου, κάθε μελλόνυμφος πρέπει να συνοδεύεται από ένα μάρτυρα τον οποίο επιλέγει ο ίδιος. Κάθε μάρτυρας πρέπει να είναι ενήλικο άτομο (άνω των 18 ετών) ανεξάρτητα από βαθμό συγγένειας ή σχέσης με τον μελλόνυμφο. Οι μάρτυρες πρέπει απαραίτητα να κρατούν αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και να διαθέτουν νόμιμη διαμονή. 

Δ. ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ 

Σύμφωνα με το Νόμο περί ισότητας των δύο φύλων, οι μελλόνυμφοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν το επώνυμο των παιδιών που θα γεννηθούν από τον γάμο αυτό στον Δήμαρχο κατά την υπογραφή της «Δήλωσης Γάμου» που συντάσσεται μετά την τελετή. Αυτό μπορεί να είναι του συζύγου ή της συζύγου ή και των δύο, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να δηλώσουν πάνω από δύο επώνυμα. Ο γάμος δηλώνεται στο Ληξιαρχείο Σιάτιστας, σε προθεσμία 40 ημερών από την τέλεση. Αν ο γάμος δηλωθεί εκπρόθεσμα, επιβάλλεται πρόστιμο στους υπόχρεους.

Διευκρινιστικά στοιχεία

– Για τους Έλληνες που έχουν γεννηθεί στην Αλεξάνδρεια, το Κάιρο ή την Κωνσταντινούπολη, ισχύει και το Πιστοποιητικό Βάπτισης του Πατριαρχείου αντί Ληξιαρχικής Πράξης Γέννησης.

- Οι Έλληνες που έχουν γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη ή την Αίγυπτο και δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα, παντρεύονται ως αλλοδαποί.


3.    Πολιτικός γάμος μεταξύ αλλοδαπών, μονίμων κατοίκων Ελλάδας
Δικαίωμα για σύναψη πολιτικού γάμου, έχουν όλοι οι αλλοδαποί εφόσον παραμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, δηλαδή έχουν άδεια παραμονής, της οποίας ο χρόνος ισχύος δεν έχει λήξει. 

Α. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΓΙΑ ΤΕΛΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ, ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

1.    Αίτηση (χορηγείται από την υπηρεσία).

2.    Βεβαίωση του προξενείου τους στην Ελλάδα περί μη κωλύματος γάμου, μεταφρασμένο στα ελληνικά από το Υπουργείο Εξωτερικών (Αρίωνος 10, Ψυρρή) ή Πιστοποιητικό Ελευθερίας για τους Κυπρίους. 

3.    Ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, οι οποίες χορηγούνται από τα Ληξιαρχεία του τόπου γέννησης των μελλονύμφων, μεταφρασμένες από το Υπουργείο Εξωτερικών. 

4.    Εφόσον πρόκειται για διαζευγμένο ή διαζευγμένη, υποβάλλεται λύση γάμου από το ληξιαρχείο που έχει δηλωθεί ο γάμος, μεταφρασμένη από το Ελληνικό Προξενείο του τόπου διαμονής του / της. 

5.    Εφόσον πρόκειται για χηρεία, υποβάλλεται ληξιαρχική πράξη θανάτου του ή της πρώην συζύγου, μεταφρασμένη από το Ελληνικό Προξενείο του τόπου διαμονής του / της. 

6.    Εφόσον πρόκειται για ανήλικο κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών, υποβάλλεται δικαστική απόφαση για την συγκατάθεση των γονέων. 

7.    Φωτοτυπίες Διαβατηρίων μελλονύμφων. 

8.    Άδεια παραμονής στην Ελλάδα για κάθε μελλόνυμφο, της οποίας ο χρόνος ισχύος δεν έχει λήξει. 
Διευκρινιστικά στοιχεία σε ότι αφορά τα έγγραφα

•    Τα δημόσια έγγραφα που έχουν συνταχθεί στην αλλοδαπή από δημόσια αρχή, θα πρέπει να προσκομίζονται και στην αρχική τους πρωτότυπη έκδοση (ξενόγλωσση). Τα έγγραφα αυτά δεν επιστρέφονται μετά την τέλεση του γάμου. 

•    Οι μεταφράσεις των δημόσιων ξενόγλωσσων εγγράφων πρέπει να γίνονται από επίσημη Αρχή (Ελληνικό Προξενείο ή Μεταφραστική Υπηρεσία Υπουργείου Εξωτερικών). 

•    Για όσα κράτη έχουν υπογράψει τη σύμβαση της Χάγης (1961), τα δημόσια έγγραφά τους πρέπει να φέρουν την ειδική επικύρωση της Χάγης, δηλαδή την επίθεση της επισημειώσεως ΑPOSTILLE (ειδική σφραγίδα που τοποθετείται από την αρμόδια υπηρεσία). 

•    Για όσα κράτη δεν έχουν υπογράψει τη σύμβαση της Χάγης (1961), τα δημόσια έγγραφά τους πρέπει να φέρουν επικύρωση από την Ελληνική Πρεσβεία της χώρας τους. Εάν δεν υπάρχει η παραπάνω επικύρωση, θα σφραγίζονται από την Πρεσβεία τους στην Ελλάδα, θα επικυρώνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών (Αρίωνος 10, Ψυρρή) και στη συνέχεια θα γίνεται η μετάφραση τους. 
 
•    Για τους Σύριους, εκτός από τα παραπάνω, χρειάζεται και ειδική έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών και την εδώ Πρεσβεία της Συρίας.

Διευκρινιστικά στοιχεία σε ότι αφορά την τέλεση του γάμου

•    Τουλάχιστον ένα (1) μήνα πριν την τέλεση του γάμου, εφόσον τα ανωτέρω δικαιολογητικά ελεγχθούν από το αρμόδιο Γραφείο του Δήμου Σιάτιστας, οριστικοποιείται η ημερομηνία, η ώρα και ο τόπος τέλεσης του γάμου.

•    Για κάθε ζευγάρι που θα τελέσει γάμο, απαραίτητη είναι η παρουσία δύο (2) μαρτύρων με φωτοαντίγραφα των ταυτοτήτων ή των διαβατηρίων τους. Οι μάρτυρες θα δηλωθούν στο αρμόδιο Γραφείο του Δήμου Σιάτιστας μέχρι και μια (1) ημέρα πριν την τέλεση του γάμου. Ως μάρτυρες δύναται να παραστούν οποιοιδήποτε ενήλικες, άνω των δεκαοκτώ (18) ετών, ανεξαρτήτου συγγένειας ή άλλης σχέσης με τους μελλονύμφους.

Β. ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ 

Σύμφωνα με το Νόμο περί ισότητας των δύο φύλων, οι μελλόνυμφοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν το επώνυμο των παιδιών που θα γεννηθούν από τον γάμο αυτό στον Δήμαρχο κατά την υπογραφή της «Δήλωσης Γάμου» που συντάσσεται μετά την τελετή. Αυτό μπορεί να είναι του συζύγου ή της συζύγου ή και των δύο, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να δηλώσουν πάνω από δύο επώνυμα. Ο γάμος δηλώνεται στο Ληξιαρχείο Σιάτιστας, σε προθεσμία 40 ημερών από την τέλεση. Αν ο γάμος δηλωθεί εκπρόθεσμα, επιβάλλεται πρόστιμο στους υπόχρεους.  

4.    Πολιτικός γάμος μεταξύ έλληνα και αλλοδαπού

Για να ολοκληρωθεί και να είναι έγκυρος ένας πολιτικός γάμος μεταξύ Έλληνα και αλλοδαπού στο Δήμο Σιάτιστας, είναι απαραίτητα τα παρακάτω δικαιολογητικά:  

1.    βεβαίωση του Προξενείου του στην Ελλάδα, ότι δεν έχουν κώλυμα γάμου, που να είναι μεταφρασμένη στα Ελληνικά.

2.    Ληξιαρχική πράξη γεννήσεως μεταφρασμένη στα Ελληνικά

3.    Άδεια παραμονής σε ισχύ

Αμερικάνικο κολλέγιο

Φθινόπωρο και πρώτη μέρα στα θρανία για τους μαθητές του αμερικανικού κολεγίου.

Η δασκάλα παρουσιάζει στα αμερικανάκια έναν καινούριο συμμαθητή τους, τον Ιάπωνα Σακίρο Σουζούκι (γιο του διευθυντή της Σόνυ) και το μάθημα αρχίζει με μικρές ερωτήσεις ιστορίας.

«Για να δούμε λοιπόν, πόσο καλοί είστε στην αμερικανική ιστορία;» λέει η δασκάλα.

«Ποιος είπε ?δώστε μου ελευθερία ή δώστε μου θάνατο?;»

Κάποιοι μουρμουρίζουν αλλά κανείς δεν σηκώνει το χέρι του, εκτός από τον καινούριο:

«Ο Πάτρικ Χένρυ το 1775 στη Φιλαδέφεια», απαντά.

«Μπράβο Σουζούκι, και ποιος είπε: ? Κυβέρνηση του λαού, από το λαό και για το λαό?;», ξαναρωτά την τάξη η δασκάλα.

«Ο Αβραάμ Λίνκολν, το 1863 στο Γκέτυσμπουργκ», απαντά και πάλι ο Σουζούκι.

Η δασκάλα κοιτάζει αυστηρά την τάξη και λέει:

«Ντροπή σας! Ο Σουζούκι είναι γιαπωνέζος και ξέρει την αμερικανική ιστορία καλύτερα από σας!»

Τη σιωπή στην τάξη σπάει μια μικρή φωνή από τα πίσω θρανία:

«Ρε δεν πάτε να γαμ....τε όλοι, μαλ.κες γιαπωνέζοι!»

«Ποιος το είπε αυτό;;;» ρωτάει αυστηρά η δασκάλα.

Ο Σουζούκι σηκώνει το χέρι του και χωρίς να περιμένει λέει: «Ο στρατηγός Μακάρθουρ, το 1942, στη διώρυγα του Παναμά και ο Λι Ιακόκα, το 1982 στη γενική συνέλευση της Τζένεραλ Μότορς»

Η τάξη βυθίζεται στη σιωπή. «Θέλω να ξεράσω», ακούγεται μια ξεψυχισμένη φωνή.

«Ποιος το είπε αυτό;;;» ξαναρωτάει με το ίδιο βλοσυρό ύφος η δασκάλα.

Και ο Σουζούκι πετάγεται πάλι:
«Ο Τζορτζ Μπους ο πρώτος, στον πρωθυπουργό Τανάκα κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου στο Τόκιο το 1991».

Ένας μαθητής σηκώνεται όρθιος και ξεσπάει: «Ρε δε μας παίρνεις καμιά π.πα, λέω γω!!!»

Και ο Σουζούκι, ψύχραιμα: «Μπιλ Κλίντον στη Μόνικα Λουίνσκι, το 1997, στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου».

Δυο τρεις μαθητές πετάγονται και φωνάζουν: «Α γαμ.σου ρε μαλ.κισμένο, Σουζούκι».

Ατάραχος ο γιαπωνέζος: «Βαλεντίνο Ρόσι, παγκόσμιο πρωτάθλημα μοτοσικλέτας, ράλι Νότιας Αφρικής, το 2002».

Κόλαση στην τάξη, οι μαθητές ουρλιάζουν και πετάνε καρέκλες, η δασκάλα έχει σωριαστεί λιπόθυμη και ξαφνικά ανοίγει η πόρτα και μπαίνει ο διευθυντής: «Ε, μα την Παναγία δεν έχω ξαναδεί τέτοιο μπουρ..λο»..

Και στο βάθος ακούγεται πάλι η φωνή του Σουζούκι:

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, το 2009, στην δεύτερη απόδραση απο τον Κορυδαλλό με ελικόπτερο!!!

Έντομο στον καφέ σας...

 
Διάφορες εθνικότητες και οι αντιδράσεις τους στο έντομο του καφέ: 


1. Εγγλέζος
Πετάει την κούπα με τον καφέ και φεύγει από την καφετέρια.

2. Αμερικάνος
Βγάζει το έντομο και συνεχίζει να πίνει τον καφέ του.

3. Κινέζος
Τρώει το έντομο και πετάει τον καφέ.

4.   Σκωτσέζος
Πιάνει το έντομο και το σφίγγει φωνάζοντας 'φτύσ' τον καφέ ρε!'

5.  Εγκλωβισμένος Παλαιστίνιος
Πίνει τον καφέ μαζί με το έντομο.

6. Ισραηλινός

α. Πουλάει τον καφέ στον αμερικάνο και το έντομο στον κινέζο

β. Διαμαρτύρεται ότι η προσωπική του ασφάλεια βρίσκεται σε κίνδυνο

γ. Φωνάζει ότι οι παλαιστίνιοι του ρίχνουν έντομα στον καφέ

δ. Κατηγορεί ότι η Χεζμπολάχ, η Συρία και το Ιράν υποθάλπουν
επιθέσεις με όπλα μαζικών εντόμων.

ε. Συσχετίζει αυτή την επίθεση με την Παλαιστινιακή τρομοκρατία, με
καταπάτηση των ανθρώπίνων δικαιωμάτων, με τον αντισημιτισμό, το ολοκαύτωμα, τη διασπορά και την έξοδο.

στ. Διατάζει τους άραβες να σταματήσουν αμέσως όλα τα έντομα να πετάνε ή να πέφτουν μέσα στον καφέ του.

η. Επανακαταλαμβάνει τη δυτική όχθη και τη Γάζα, συνεχίζει την εποίκηση, κόβει την παροχή νερού και ρεύματος στους παλαιστίνιους, τρομοκρατεί ή εξευτελίζει πολίτες, σκοτώνει ή σακατεύει οτιδήποτε στο πέρασμά του.

θ. απαιτεί ισχυρότερη στρατιωτική βοήθεια από τους αμερικάνους.

ι. Ζητά δάνειο ενός δισ. δολαρίων με 100ετή περίοδο αποπληρωμής, από τους αμερικάνους για την αγορά καινούργιας κούπας καφέ.

κ. Απαιτεί εφ όρου ζωής δωρεάν καφέ από την καφετέρια ως αποζημίωση.

7. Έλληνας
Ρίχνει μια χριστοπαναγία στη γυναίκα του και πάει στη μάνα του να πιει ένα καφέ της προκοπής
Related Posts with Thumbnails