Αναζήτηση / Search

Τρίτη, 10 Αυγούστου 2010

Τα πλοκάμια της ύφεσης στην πραγματική οικονομία

 
Βιομηχανία και οικοδομή σε ελεύθερη πτώση, τα «λουκέτα» αυξάνονται, ενώ συγκυριακή είναι η μικρή μείωση της ανεργίας

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία και την αγορά, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες περιγράφουν το μέγεθος της ύφεσης που βιώνει η Ελλάδα αυτήν την περίοδο. Βιομηχανία και οικοδομή συνεχίζουν την ελεύθερη πτώση που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, τα «λουκέτα» στην αγορά αυξάνονται, ενώ η ανεργία μπορεί να καταγράφει μικρή πτώση, αλλά αυτή είναι συγκυριακή και παραδόξως οφείλεται στη γενικότερη οικονομική κρίση. Η πρόβλεψη για την ύφεση φέτος δεν αλλάζει.

Οπως προβλέπει το Μνημόνιο, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το 2010 κατά 4%. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι η ύφεση θα είναι μικρότερου μεγέθους και θα κινηθεί στην περιοχή του 3,5%. Στο ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε και η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν ότι θα αυξηθεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους για να υπάρξει μια μικρή ανάκαμψη προς το τέλος του 2010.

Τα μηνύματα, όμως, που στέλνει η αγορά είναι δυσοίωνα και επηρεάζουν και την πορεία των εσόδων, που τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 7%.

Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 4,5% τον Ιούνιο του 2010 έναντι του ίδιου μήνα του 2009, με αποτέλεσμα στο πρώτο εξάμηνο του έτους η υποχώρηση να διαμορφωθεί στο 4,7%. Η πτώση στην παραγωγική δραστηριότητα των βιομηχανιών συνεχίζεται για 25ο συνεχόμενο μήνα και φτάνει ακόμα και στο 79% σε βάθος διετίας. Η οικοδομική δραστηριότητα, που «βυθίζεται» την τελευταία τετραετία, κατέγραψε μείωση και φέτος τον Μάιο. Ο όγκος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Μάιο του 2010 υποχώρησε κατά 22% σε σχέση με τον ίδιο περσινό μήνα.

Την ίδια ώρα, το 14,8% των καταστημάτων σε κεντρικούς δρόμους της Αττικής έχει κλείσει. Πάντως, οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 1,03% και ανήλθαν σε 566.804 άτομα φέτος τον Ιούνιο, εξαιτίας όμως του ότι οι εποχικές προσλήψεις στα ξενοδοχεία άρχισαν φέτος τον Ιούνιο, αντί του Μαΐου τα προηγούμενα χρόνια. «Αντίδοτο» στην ύφεση προσπαθεί να βρει η κυβέρνηση με την παροχή κινήτρων έως 5,7 δισ. για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, που θα δοθεί σε διαβούλευση και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2011.

πηγή : kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας μετράει !

Related Posts with Thumbnails