Αναζήτηση / Search

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Κουνούπι "ανθεκτικό" στην ελονοσία

Ένα κουνούπι ανθεκτικό στην ελονοσία έφτιαξαν οι επιστήμονες, το οποίο έχει μια γεννητική μηχανή η οποία καταστρέφει μόνιμα την ελονοσία, όταν προσβληθεί απο αυτή, σύμφωνα με έκθεση του περιοδικού "Public Library of Science Pathogens".

Εάν αυτά τα κουνούπια αφεθούν με επιτυχία στο φυσικό περιβάλλον, θα απέτρεπαν εκατομμύρια ανθρώπους να μολυνθούν με το απειλιτικό για την ζωή τους Plasmodium, το παράσιτο που προκαλεί ελονοσία.

"Μας εξέπληξε το πόσο καλά λειτουργεί αυτό», είπε ο Michael Riehle, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και συγγραφέας του νέου χαρτιού PLoS Pathogens. «Εμείς απλώς ελπίζουμε να δούμε κάποια επίδραση στο ρυθμό ανάπτυξης των κουνουπιών, τη διάρκεια ζωής τους ή στην ευαισθησία τους για το παράσιτο. Αλλά ήταν υπέροχο που είδαμε ότι αυτό που κατασκευάσαμε μπλοκάρει τη διαδικασία μόλυνση εντελώς."

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 250 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται από τα τέσσερα είδη Plasmodium κάθε χρόνο και κάθε μόλυνση προέρχεται από θηλυκά κουνούπια, Anopheles. Καθώς ρουφάνε το αίμα για να θρέψουν τους γόνους τους, προσλαμβάνουν κατά μέσο όρο 40 Plasmodium παράσιτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας μετράει !

Related Posts with Thumbnails