Αναζήτηση / Search

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Bιταμίνη D και νόσος Πάρκινσον



Έχοντας χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει νόσο του Πάρκινσον αργότερα στη ζωή τους, λένε φινλανδοί ερευνητές.

Η μελέτη τους βασισμένη σε 3.000 άτομα, που δημοσιεύθηκε στην Archives of Neurology, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με τα χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης, είχαν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο.
Βιταμίνης D θα μπορούσε να συμβάλλει στην προστασία των νευρικών κυττάρων σταδιακά, που έχασαν άνθρωποι προσβεβλημένοι με την ασθένεια.Βέβαια απαιτείτεαι περαιτέρω έρευνα.

Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει διάφορα τμήματα του εγκεφάλου, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως τρόμος και αργές κινήσεις, όπως έχουν δείξει έρευνες 30 χρόνων.

Οι ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Φινλανδίας Υγείας και Πρόνοιας μέτρησαν τα επίπεδα της βιταμίνης D από την ομάδα μελέτης, μεταξύ 1978 και 1980, χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος. Ακολούθησαν στη συνέχεια αυτούς τους ανθρώπους πάνω από 30 χρόνια για να δούνε αν είχαν αναπτύξει τη νόσο του Parkinson.

Βρήκαν ότι τα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Πάρκινσον, σε σύγκριση με την ομάδα με τα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D.
Μεγάλο μέρος της  βιταμίνη D παράγεται από το σώμα, όταν η επιδερμίδα εκτίθεται στον ήλιο, και μικρό μέρος αυτής προέρχεται από τρόφιμα, όπως λιπαρά ψάρια, γάλα, δημητριακά.

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, το δέρμα τους είναι λιγότερο ικανό να παράγει τη βιταμίνη D.

Οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια ότι η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και του σχηματισμού των οστών.
Όμως, η έρευνα δείχνει τώρα ότι παίζει επίσης ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

Γράφοντας σε ένα κύριο άρθρο στο περιοδικό 'Archives of USA Νeurology, η Marian Evatt, βοηθός καθηγητή νευρολογίας στο Emory University School of Medicine, αναφέρει ότι οι υγειονομικές αρχές θα πρέπει να δώσουν βάση στην αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D.
Αυτή τη στιγμή, 30 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο αίματος ή περισσότερο, φαίνεται να είναι η καλύτερη ποσότητα για την υγεία των οστών σε ανθρώπους. Όμως δεν γνωρίζουν ακόμα, ποιο επίπεδο είναι το καλύτερο για την υγεία του εγκεφάλου ή σε ποιο σημείο η βιταμίνης D γίνεται τοξική για τον άνθρωπο, και αυτό είναι ένα θέμα που χρήζει προσεκτική εξέταση.

O Dr Kieran Breen, διευθυντής έρευνας του Πάρκινσον στην Αγγλία, είπε:  ότι η μελέτη παρέχει επίσης ενδείξεις για τους πιθανούς περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν ή να προστατεύσουν από την εξέλιξη του Πάρκινσον.

Μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή, θα πρέπει να παρέχει τα συνιστώμενα επίπεδα της βιταμίνης D.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας μετράει !

Related Posts with Thumbnails