Αναζήτηση / Search

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

500 έφτασαν οι νεκροί πιγκουίνοι στην Βραζιλία

 10 ημέρες τώρα, στις ακτές του Σάο Πάολο ξεβράζει η θάλασσα νεκρούς πιγκουίνους. Μέχρι στιγμής 500 πτηνά είχαν αυτή την τύχη.

Τα περισσότερα απο αυτά, ήταν πιγκουίνοι Μαγγελάνοι, οι οποίοι μεταναστεύουν βόρεια της Βραζιλίας, απο την Αργεντινή, τη Χιλή και τις Νήσους Φάλκλαντ. Κανονικά, μέσα σε ένα έτος φτάνουν στις ακτές ζωντανοί 100 με 150 πιγκουίνοι και μόνο 10 νεκροί.

Τί έγινε λοιπόν φέτος και φτάσαμε σε τέτοιους αριθμούς ?

Οι υποθέσεις που μπορούν να γίνουν είναι 3:

1. Οι θερμοκρασίες είναι ψυχρότερες και τα μεγαλύτερα κύματα του ωκεανού κάνουν τους πιγκουΐνους να δίνουν μεγαλύτερη ενέργεια κολυμπώντας για να φτάσουν τον προορισμό τους, με τα μοιραία αυτά αποτελέσματα. Επίσης το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική έχει ενισχύει το βόρρειο ωκεανό των Μαλβίδων, κάνοντας τους νέους και άπειρους πιγκουΐνους ευάλωτους.

2. Οι νεκροψίες στα ζώα έδειξαν ότι τα πουλιά πεθαίνουν με άδειο στομάχι, γεγονός που οδήγησε τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι είναι πρωταρχική αιτία θανάτου ηι πείνα, και η υπεραλίευσης φταίει για αυτό.

3. Η πετρελαιοκηλίδα του 2008 της Ουρουγουάης, κοντά στο λιμάνι του Μοντεβίδεο, που νέκρωσε τα ψάρια, πιθανόν ανάγκασαν τους πιγκουίνους να κολυμπήσουν ακόμα βορειότερα από το φυσιολογικό για μια πιο άφθονη πηγή τροφής σε θερμότερα νερά, χωρίς άλλη επιλογή. Έτσι κάνουν μεγαλύτερες αποστάσεις και αντιμετωπίζουν περισσότερους κινδύνουν, απο ότι άλλοτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας μετράει !

Related Posts with Thumbnails