Αναζήτηση / Search

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Οι φόροι στις επιχειρήσεις δεν γεμίζουν τα δημόσια ταμεία


Η επιβολή νέων φορολογικών μέτρων, σε συνδυασμό με την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας και τη συρρίκνωση του καταναλωτικού εισοδήματος έχουν ως συνέπεια τη μείωση των εσόδων και των κερδών των ελληνικών επιχειρήσεων. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται και από τα πρώτα αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο που έχουν δημοσιεύσει 26 εισηγμένες εταιρείες.

Στο λιανεμπόριο έχουν υποχωρήσει οι πωλήσεις και η τάση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, με τον κλάδο της ένδυσης να υποχωρεί κατά 20%. Οι πωλήσεις του κλάδου ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών υποχωρεί κατά 14%, ενώ ακόμη και ο ανελαστικός κλάδος της υγείας παρουσιάζει μείωση τζίρου άνω του 8% κατά μέσο όρο.

Ενδεικτικό της ασφυξίας στην εγχώρια αγορά είναι η δραματική πτώση στην αγορά του αυτοκινήτου, καθώς τον περασμένο μήνα οι ταξινομήσεις καινούργιων αυτοκινήτων υποχώρησαν κατά 64,3%.
Το καταναλωτικό κοινό στρέφεται στα μικρότερου κυβισμού αυτοκίνητα, καθώς είναι απρόθυμο να πληρώσει τον νέο φόρο πολυτελείας που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2011. Σημειώνεται ότι από την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου, το κράτος προσδοκά την είσπραξη εσόδων περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), το κράτος κατά το παρελθόν εισέπραττε περίπου 1,5 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις των νέων αυτοκινήτων, ποσό που λόγω της κρίσης υποχώρησε στο 1,1 δισ. ευρώ το 2009 (-17,5%) και το 2010 αναμένεται να κατέλθει στα 730 εκατ. ευρώ.

Ακόμη ένας λόγος που εκτιμάται ότι θα στρέψει τον καταναλωτή στα μικρότερα αυτοκίνητα είναι η επιβολή φορολόγησης για τα Ι.Χ. που αποτελούν αντικείμενο μακροχρόνιας μίσθωσης, μέτρο που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στο κράτος περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η φορολόγηση αφορά τα οχήματα άνω των 15.000 ευρώ (εργοστασιακή τιμή) και θα επιβαρύνει την εταιρεία αλλά για πρώτη φορά και τον καταναλωτή.

Ο κλάδος των τροφίμων και των ποτών καταγράφει μικρότερη άνοδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, συγκράτηση που συνδέεται με τη μείωση του οικογενειακού προϋπολογισμού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τη δημοσιευμένη λογιστική κατάσταση εξαμήνου της Coca Cola, οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 1,1% και τα κέρδη της κατά 3,5%. Την ίδια στιγμή, η αγορά των σούπερ μάρκετ συρρικνώνεται, με τη γερμανική Aldi να εγκαταλείπει την Ελλάδα, την Ατλάντικ να βρίσκεται υπό την προστασία του πτωχευτικού κώδικα μεταβιβάζοντας καταστήματά της σε ανεξόφλητους προμηθευτές, ενώ η Dia απορροφήθηκε από τον όμιλο Carrefour Μαρινόπουλος.

Η κατάσταση στην αγορά τροφίμων αναμένεται να επιδεινωθεί από το 2011, όταν εφαρμοσθεί η αύξηση του ΦΠΑ σε αρκετές κατηγορίες από το 11% στο 23%. Από την αύξηση του ΦΠΑ γενικότερα, η κυβέρνηση προσδοκά την εισροή κεφαλαίων 1 δισ. ευρώ.

Εσοδα 1,8 δισ. ευρώ στην τριετία 2011-2012 και 2013 αναμένεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από την εφαρμογή της ειδικής εισφοράς σε πολύ κερδοφόρες εταιρείες. Από την εισφορά αυτή αναμένονται δημόσια έσοδα 600 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Συνολικά η κυβέρνηση προσδοκά από την εφαρμογή των νέων φορολογικών μέτρων από το 2011 να εισπράξει 6,6 δισ. ευρώ, ενώ από αυτά που επιβλήθηκαν εφέτος θα εισπράξει επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ.
Η κατακόρυφη πτώση της οικοδομής είχε ως συνέπεια ο κλάδος των εισηγμένων εταιρειών ακίνητης περιουσίας να παρουσιάσει ζημίες 6,4 δισ. ευρώ, ή μεταβολή -114% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2009.

Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ο ΟΤΕ παρουσιάζει μεγάλη μείωση κερδών και χάνει συνδρομητές που επιλέγουν άλλα φθηνότερα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας.

Στον κλάδο των συμμετοχών, τα κέρδη της ΕΧΑΕ (Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε.) υποχώρησαν κατά 40,6%. Εξαίρεση αποτελούν τα κέρδη της Frigoglass που αυξήθηκαν κατά 137%.

πηγή : kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας μετράει !

Related Posts with Thumbnails