Αναζήτηση / Search

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Ποταμός στον πυθμένα της Μαύρης Θάλλασας

Μια ομάδα επιστημόνων απο το University of Leeds της Αγγλίας, το Memorial University του Καναδά και το Institute of Marine Science της Τουρκίας, προσπαθώντας να λύσουνε ένα πάζλ ενός καναλιού 37 μιλίων.

Το κανάλι, που έχει κανονικά τους καταράκτες του και τα ρεύματά του, λέγεται πως υπάρχει απο το 1970, και έστειλαν ένα κίτρινο ρομπότ υποβρήχιο για να το μελετήσουν, με κάμερα και σόναρ, μήπως λύσουν το μυστήριο του πώς είναι δυνατόν να κυλά το ποτάμι στον πυθμένα και είναι η πρώτη τέτοια μελέτη που γίνεται.

Το φάρδος του είναι 966 μέτρα περίπου και 25 μέτρα το ύψος του και 22.000 κυβικά μέτρα νερού περνούν από το υποβρύχιο καναλιού κάθε δευτερόλεπτο. Αυτό είναι 350 φορές περισσότερο από τη ροή του Τάμεση της Αγγλίας. Αυτός ο χείμαρρος κινείται με περίπου τέσσερα μίλια ανά ώρα για 37 περίπου μίλια, τότε χτυπά το άκρο της υφαλοκρηπίδας της θάλασσας και διαλύεται στα βάθη.

Σκεφτήτε πως έχετε μια μπανιέρα γεμάτη νερό και ρίχνετε μέσα το αφρόλουτρο, το οποίο καταλήγει να κυλά προς της τρύπα του σωλήνα αποβολής του νερού. Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα της βαρύτητας και της πυκνότητας που αντιδρούν στις διαφορετικές συγκεντρώσεις αλατιού, όταν απο την Μεσόγειο, χύνονται τα αρμυρά νερά της σε αυτά της γλυκήτερης Μαύρης Θάλλασας, στο σημείο που ενώνονται... το Βόσπορο !

Η έρευνα θα τυπωθεί σύντομα στο "Geology" !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας μετράει !

Related Posts with Thumbnails