Αναζήτηση / Search

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Τραγωδία στο Loveparade



Δεκαεννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν επειδή ποδοπατήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ techno μουσικής στη Γερμανία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η τοποθεσία όπου έγινε το Loveparade, στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας, με αποτέλεσμα 19 άτομα να χάσουν τη ζωή τους, είχε λάβει άδεια για να φιλοξενήσει 250.000 ανθρώπους, αναφέρει απόψε η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού, Der Spiegel, επικαλούμενη ένα διοικητικό έγγραφο.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων που επιτρεπόταν στην τοποθεσία αυτή είχε περιοριστεί σε 250.000, λόγω της έλλειψης σχεδίων επέμβασης της πυροσβεστικής και ανεπαρκών μέτρων ασφαλείας, γράφει η SpiegelOnline αναφερόμενη σε έγγραφο της 21ης Ιουλίου του 2010 που απευθυνόταν στη Lopavent, διοργανώτρια εταιρεία του φεστιβάλ μουσικής techno.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η αστυνομία έσβησε όλα ντοκουμέντα που αφορούν την Loveparade, συμπεριλαμβανομένων των διαταγών για επέμβαση, τις εκθέσεις και τους χάρτες που υπήρχαν στους υπολογιστές των υπαλλήλων που ήταν υπεύθυνοι για τη μουσική εκδήλωση.

"Η πολύ μεγάλη 'συσκευή αναρρόφησης' έφθασε εκεί πολύ γρήγορα", δήλωσε ένας αστυνομικός, που αναφέρεται υπό τον όρο της ανωνυμίας από το Spiegel Online.

Λίγο πριν από την τραγωδία που συνέβη κοντά σε μια σήραγγα, μοναδική πρόσβαση προς το χώρο της συναυλίας, μέσω ενός πρώην σταθμού εμπορευματικών μεταφορών, οι διοργανωτές της εκδήλωσης είχαν αναφέρει 1,4 εκατομμύρια συμμετέχοντες, έναν αριθμό που δεν επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία.

Ο χώρος όπου έγινε το Loveparade, με επιφάνεια τουλάχιστον 120.000 μ2, "θα μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 300.000 άτομα και δεν ήταν πλήρης" διαβεβαίωσε σήμερα ο Βόλφγκανγκ Ράμπε, επικεφαλής της μονάδας αντιμετώπισης κρίσεων της πόλης αυτής στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Δικαστική έρευνα έχει αρχίσει για να ρίξει φως στο δράμα.....

Αποκάλυψη ότι τη στιγμή που οι ομάδες ασφαλείας του φεστιβάλ στο Ντούισμπουργκ μετρούσαν νεκρούς και τραυματίες, οι διοργανωτές τους ζήτησαν να συνεχίσουν να παίζουν κανονικά μουσική, έκανε ένας από τους Dj που ήταν καλεσμένοι στο Love Parade.

Ο Βρετανός Μαρκ Νάιτ είπε στο BBC: «Μας είχαν πει λίγο πριν ότι πρέπει να παίξουμε, η εκδήλωση πρέπει να συνεχιστεί. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε για τον αντίκτυπο και εξ αιτίας του φόβου να προκληθεί μεγαλύτερος πανικός. Πάρα πολλοί άνθρωποι ήταν εντελώς απληροφόρητοι για το τί συνέβαινε. Ήταν μια πολλή περίεργη και σουρεαλιστική κατάσταση».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί υπήρχε μόνο μια είσοδος για την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείτο σε ένα χώρο φύλαξης παλιών αντικειμένων των σιδηροδρόμων και προσέλκυσε σχεδόν 1,4 εκατομμύριο άτομα.

Ευθύνες στους διοργανωτές

Καταπέλτης εναντίον των διοργανωτών του μουσικού φεστιβάλ Love Parade στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας είναι οι μαρτυρίες των ανθρώπων που βρέθηκαν μέσα στο χάος και τον συνωστισμό και γλίτωσαν για να περιγράψουν την τραυματική τους εμπειρία.







«Ήμουν μέσα στο τούνελ γύρω στις 5. Υπήρχαν πολλά φράγματα και τα περάσματα ήταν παντού υπερβολικά στενά. Κορίτσια λιποθυμούσαν από την υπερβολική ζέστη. Ήταν τρελό. Οι αστυνομικοί στέκονταν στις σκάλες και τραβούσαν τον κόσμο για να τον βγάλουν έξω. Μερικοί προσπαθούσαν να σπάσουν τα φράγματα. Ήταν φοβερό- το απόλυτο χάος», περιγράφει ο Αλέξις, 28 ετών.

«Είδα νεκρούς μέσα στη σήραγγα. Άλλοι ήταν ακόμη ζωντανοί αλλά αναίσθητοι, άλλοι έκλαιγαν. Επειδή έχω εκπαιδευτεί για παροχή πρώτων βοηθειών, προσπάθησα να βοηθήσω. Ο κόσμος υπέφερε από αφυδάτωση, μερικοί ήταν μεθυσμένοι ή είχαν πάρει ναρκωτικά», είπε η 18χρονη Ανέκε Κιούπερς από τη Νέα Ζηλανδία, που σπουδάζει στο Βέλγιο.

«Είναι τρελό. Η γιορτή συνεχίστηκε», διαμαρτυρήθηκε ο Λούπερτ, 31 ετών από το Ανόβερο, καθώς οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν να μη διακόψουν τη γιορτή, προκειμένου να μην προκληθεί μεγαλύτερη αναταραχή.

Και πρόσθεσε: «Όλος ο κόσμος συνέχισε να χορεύει, ενώ μπορεί κάποιος φίλος τους να ήταν ανάμεσα στους νεκρούς. Στο τέλος οι διοργανωτές είπαν κιόλας: "Σας ευχαριστούμε γι' αυτή την όμορφη μέρα"».

«Η οργάνωση ήταν πολύ κακή. Πολύ γρήγορα δεν υπήρχε τίποτα να πιεις εκτός από αλκοόλ. Και παρά το γεγονός ότι ο χώρος ήταν ήδη γεμάτος, οι διοργανωτές εξακολουθούσαν να αφήνουν κόσμο να μπαίνει», καταλήγει ο 22χρονος Πάτρικ.

Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 340, ενώ οι Αρχές δεν έχουν διευκρινίσει ακόμη εάν στα θύματα συγκαταλέγονται και μη Γερμανοί πολίτες, καθώς το συγκεκριμένο φεστιβάλ προσελκύει νέους από όλη την Ευρώπη.

Η τραγωδία συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου, κατά τις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας), μέσα στη σήραγγα που οδηγεί στις εγκαταστάσεις ενός πρώην εμπορευματικού σταθμού όπου διεξαγόταν το φεστιβάλ, στο οποίο σύμφωνα με τους διοργανωτές συμμετείχαν περίπου 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι.

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, αιτία της τραγωδίας ήταν ο πανικός που προκλήθηκε όταν χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν συγχρόνως μέσα στη σήραγγα, μήκους 200 μέτρων και πλάτους 30 μ., η οποία αποτελούσε τη βασική οδό πρόσβασης στους χώρους της συναυλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας μετράει !

Related Posts with Thumbnails